Koronavirüs yarasaları neden öldürmüyor? İşte bilimin yanıtı

Yarasaların birçok virüsün taşıyıcısı olduğu biliniyor. Yarasalar en son koronavirüs salgını ile bir kez daha gündeme geldi. Peki Covid-19 gibi virüsler yarasaları neden öldürmüyor? İşte bilimin yanıtı…

Koronavirüs yarasaları neden öldürmüyor? İşte bilimin yanıtı

Bilim insanları, 6 yarasa türünün genetik kodlarını çözdü. İngiliz yayın kuruluşu BBC’de yer alan habere göre, söz konusu kodlar, yarasaları ölümcül virüslere karşı koruyan “istisnai bağışıklık sistemlerine” yönelik genetik ipuçlarını içeriyor.

Yaşayan 1421 yarasa türünün genetik şifrelerini çözmeyi amaçlayan Bat1K Projesi’nin kurucularından Prof. Emma Teeling, keşif ile ilgili BBC’ye yaptığı açıklamada “Bu genler, sonunda insanlarda yaşlanmayı ve hastalıkları azaltmak için kullanılabilecek genetik çözümleri tespit etmek için gereken araçlar” dedi.

Yarasaları virüslerden koruyan çok sayıdaki genetik değişikliği ortaya çıkartan çalışmanın ilerleyen dönemde koronavirüs gibi salgınlara karşı daha efektif bir mücadele yönteminin geliştirilmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Teeling söz konusu keşiften yola çıkarak Covid-19 ve benzer salgınlara karşı daha etkili ilaçlar geliştirmenin mümkün olduğu görüşünde.

İlk olarak 2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde görülen Covid-19’un yarasalardan çıktığı ve henüz tespit edilemeyen başka bir hayvan aracılığıyla, insanlara bulaştığı düşünülüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X