Korucular asker oluyor

PKK’ya karşı 22 ilde uzun yıllar önemli görevler üstlenen 75 bin korucuya uzman çavuşluk hakkı veriliyor. Bin kişiden oluşacak özel korucu timi, aylarca dağlarda kalarak teröristle savaşacak.

Korucular asker oluyor

Jandarma Genel Komutanlığı, darbe girişimi sonrasında oluşan boşluğu tamamlamak ve profesyonel askerliğe katkı sağlamak için 22 ildeki 75 bin korucuya uzman çavuşluk hakkı verme kararı aldı. 

Bu kapsamda terörle mücadelede yeni bir birim oluşturuluyor. PKK’ya karşı uzun yıllardır önemli görev üstlenen köy korucularından özel bir tim kurulucak. Bin kişiden oluşması beklenen korucu timi, aylarca dağlarda kalacak ve adım adım teröristlere karşı savaşacak. Yeni yapıda profesyonel askelik kapsamına köy korucuları da dahil edilecek. Eğer yasal düzenlemeler gerçekleşirse 35 yaş altı korucular uzman çavuş olarak Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapacak.

HÜKÜMET YASA ÇIKARACAK

Köy korucuları, PKK’nın ortaya çıktığı 80’li yıllardan itibaren mücadelenin tam ortasında. Hem bölgedeki varlıkları nedeniyle terör örgütünün yöre halkına müdahalesine engel oluyor hem de sıcak çatışmada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne destek veriyorlar. Devletin yanında olma tavırları nedeniyle sık sık PKK’nın hedefi olan korucuların durumunu iyileştirmek ve deneyimlerden daha fazla faydalanmak için düğmeye basıldı. 

Mevcut durumda uzman çavuşluk için 26 yaş ve lise mezunu olma şartı bulunuyor. Ancak koruculardan bu kriterlere uyanların sayısı oldukça az. Bu nedenle Jandarma Genel Komutanlığı, koruculara ‘Kriterler 35 yaş ve ilk okul mezunu olursa kaç kişi uzman çavuş olur?’ diye sordu. 15 binin üzerinde korucu ‘Biz hazırız’ yanıtı verdi. Korucuların uzman çavuşluğa geçişi için Jandarma Genel Komutanlığı’nın çalışmasını tamamlaması ve hükümetin gerekli yasal düzenlemeleri yapması gerekiyor. Uzman er ve erbaşlarla birlikte dağda teröristlerle sürekli çatışma halinde olacak korucular için kaç kişilik uzman çavuş kadrosu tahsis edileceği ise şimdilik net değil. 

10 BİNİ AŞKIN KORUCU BAŞVURDU

Katıldığı televizyon programında soruları yanıtlayan Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, hazırlık aşamasındaki çalışma kapsamında köy korucularından bir de özel tim kurulmasının planlandığını söyledi. Buna göre, tamamı koruculardan oluşacak 1000 kişilik özel bir birlik kurulacak. Her şehirde 50-60 kişilik ekipler halinde görev yapacak özel timler, sürekli PKK’lıların bulunduğu dağlarda olacak: gerekiyorsa aylarca evlerine gelmeden iz sürüp operasyon yapacak. Maaşları da buna göre düzenlenecek özel tim için de 10 binin üzerinde korucu başvuru yaptı. 

BAŞBAKAN YILDIRIM’A İLETİLECEK

Ziya Sözen, 35 yaş üstü korucuların ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne destek vermeyi sürdüreceği, 45-50 yaş üstü korucuların ise köylerinde ve yaşadıkları yerlerde terör örgütüne karşı yerel savunma yapacağını kaydetti. Korucu temsilcileri uzman çavuşluk ve özel tim için yasal düzenlemelerin yapılmasını Diyarbakır’da görüşecekleri Başbakan Binali Yıldırım’a da iletecek. Korucu maaşlarının en düşük devlet memuru seviye çıkartılmasını ve sosyal güvence verilmesini de talep eden korucular, gönüllüler için de en az 10 bin korucu kadrosu tahsis edilmesini istiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X