KOSGEB’den yeni destek

Bakan Özlü, KOSGEB kapsamlı yeni desteklerin müjdesini verdi. ‘Gelişim Destek’ ve ‘Teknolojik Ürün Yatırımı’ başlıklı programlarla işletmelere milyonlarca lira aktarılacak. Bunların bir bölümü hibe olacak.

KOSGEB’den yeni destek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) KOBİ Gelişim Destek Programı’nın yeni proje çağrısı kapsamında, işletmelere, üst limitleri 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira destek verileceğini bildirdi.

KOBİ Gelişim Destek Programı çağrılarına proje sunacak işletmelerin, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerektiğini anlatan Özlü, ”Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla, orta ve yüksek teknolojili imalat sektöründeki KOBİ’lerimizin tümü, 11 Eylül – 20 Ekim tarihleri arasında başvurularını yapabilirler. Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerimizde ise, 2016 yılı net satış hasılatının 300 bin lira, yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartını arayacağız. Ayrıca, işletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekiyor” dedi.

ARALIK AYI SONUNA KADAR

Proje hedef ve faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olmak kaydıyla, yeni istihdam edilecek personel, makine ve teçhizat, yazılım, eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test, analiz, tanıtım, yurt dışı seyahat, fuar, stant, nakliye ve fuar kataloğu giderlerini de destekleyeceklerini vurgulayan Özlü, projelerin değerlendirme kriterlerinden de bahsetti. Özlü, KOBİ Gelişim Destek Programı yeni çağrı kapsamında, işletmelere verilecek destek tutarının üst limitlerinin 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon lira olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ”KOBİ’lere proje bütçesinin yüzde 30’una kadar erken ödeme yapacağız. Üst limitler aşılmamak kaydıyla uygun bulunan gider kalemleri ve tutarlarının KDV hariç kısmı üzerinden yüzde 60 oranında destek vereceğiz. KOBİ Gelişim Destek Programı proje çağrımızın toplam bütçesi 500 milyon lira olarak belirlenmiştir. İşletmelerimiz, proje başvuru kılavuzuna ve proje formatına, KOSGEB web sitesinden ulaşabilirler. Başvurular, aralık ayı sonunda sonuçlandırılacak ve ilan edilecektir.”

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIMI

Bakan Özlü, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı’na da değinerek, bu programda temel olarak teknolojiye yüzde 100 destek olmayı hedeflediklerini söyledi. Yatırım sonrası üretime başlanmasıyla da personel giderleri, enerji giderleri, bakım, onarım giderleri gibi destekler sağlayacaklarına dikkati çeken Özlü, ”Mikro işletmeler için yüzde 70 geri ödemesiz, yüzde 30 geri ödemeli, küçük orta ölçekli işletmeler için yüzde 60 geri ödemesiz, yüzde 40 geri ödemeli oranı uygulanarak destek vereceğiz. Üretime konu ürün yüksek teknolojik alanda yer alan bir ürün ise yüzde 5 destek oranına ilave edilecektir. Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limiti 5 milyon liradır” diye konuştu.

AVANS İMKANI GETİRİLDİ

Daha önce KOSGEB desteklerinde ön ödeme olmadığına dikkati çeken Özlü, 1 Temmuz’da çıkan Üretim Reform Paketi’ndeki bir madde ile şirketlere avans verilmesi imkanının getirildiğini, bugünkü icra komitesi toplantısında söz konusu maddeyi uygulamaya koyacaklarını söyledi. Özlü, yurt dışından ithal edilmekte olan ürünlerin yerlileştirilmesi, Türkiye’de üretilmesi için destek vereceklerinin altını çizerek, ”Bunun da üst limiti 5 milyon lira. Yurt dışından bir ürün geliyor ithal ediyoruz. Türkiye’de iç pazarda bunun karşılığı var, bunu yerleştirmek isteyen KOBİ’lerimize destek olacağız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X