‘Köyümüze geri dönelim’ şarkısı gerçek olacak

Genç nüfusun köye, meralara dönmesi ve oradaki potansiyelin ayağa kaldırılması için hibe ve kredi destekleri verileceğini belirten Bakan Çelik, ”Bu sayede bir gün ‘Hadi gel köyümüze geri dönelim’ şarkısı gerçek olacak” dedi.

‘Köyümüze geri dönelim’ şarkısı gerçek olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, köyü ve köylüyü aziz kılacak yaklaşımlar içerisinde olduklarını söyledi.

Çelik, dün Konya’da gerçekleştirilen ‘İç Anadolu Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, üretken bir Türkiye için tarım alanında da radikal kararlar alma zorunluluğu bulunduğunu vurguladı. 

”Kararları alırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. İlk yapmamız gereken, toprakların kıymetini bilmek, korumak ve geliştirmektir” diyen Çelik, şöyle devam etti: 

 

”Dünyada 7 milyar insan var, bu sayı 2050 yılında 10 milyar olacak. Şu anda 2 milyar insan aç ve yoksul. Böyle bir tablo var. Dünya tarım alanı olarak kullanması gereken alanın ancak 1,3 milyarını kullanabiliyor. 

Dünya bu 1,3 milyar alandan elde ettiği ürün veya verimin de 1,3 milyar tonunu israf ediyor. Bir tarafta 500 milyon obez insan, diğer tarafta 2 milyona yakın aç ve yoksul insan. Bir tarafta sefalet, bir tarafta sefahatın hüküm sürdüğü bir dünya. İnsanlık aslında toprağı gerektiği gibi kullanamamakla, kendi bindiği dalı kesiyor. Fakat insanlık bunun farkında değil.”

BETONLAŞMA DEVAM EDİYOR

Tarımda kullanılan araziyi geliştirmek zorunda olduklarını dile getiren Çelik, ”Üç tarafı denizlerle çevrili bir coğrafyada yaşıyoruz. Avantajlarımız var ama diğer taraftan hızlı bir şekilde betonlaşma devam ediyor. Tarım arazilerimiz, betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya. Toprak son derece önemlidir, toprağı korumak durumundayız. Verimli arazilerimizi betonlaştıramayız. Bununla ilgili el birliğiyle mücadele etmek zorundayız” dedi.

ATADAN KALMA YÖNTEMLE OLMAZ

Çelik, çiftçilerin bilgi ve teknolojinin imkanlarıyla buluşturulması noktasında da çalışmalar yaptıklarını söyledi. Atadan kalma yöntemlerle tarımın mümkün olmadığını, bu şekilde rekabet şansı bulunmadığını vurgulayan Çelik, zaman kaybetmeden toprağın teknolojiyle buluşturulması gerektiğine işaret etti. 

Köyden kente göç konusuna da değinen Çelik, ”Köyü ve köylüyü aziz kılacak yaklaşımlar içerisindeyiz. Hükümetimiz tarafından 18, 40 yaş arasındaki genç nüfusun köye, meralara dönmesi ve oradaki potansiyelin ayağa kaldırılması için hibe ve kredi destekleri verilecek. Bu sayede bir gün ‘Hadi gel köyümüze geri dönelim’ şarkısı hayal değil gerçek olacak” diye konuştu.

11,6 MİLYAR LİRA DESTEK

-Bu yıl 11,6 milyar lira tarımsal destek verilecek.

-2017’de havza bazlı yeni bir modele geçmiş olacağız.

-Mevzuatı azaltarak tarlaya inme vakti yaratılacak.

-Her işletmenin bir teknik sorumlusu olacak.

-Birlik, oda ve borsalar daha fonksiyonel olmalı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X