Kredi kartı sayısında patlama

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2015 yılı ilk altı aylık verileri açıklandı.

Kredi kartı sayısında patlama

Buna göre, 2014 yılında sadece 200 bin adet artan kredi kartı sayısı 2015’in ilk yarısında 800 bin adet arttı. Kartlı ödeme tutarının yüzde 7’lik kısmını oluşturan banka kartlarının, kartlı ödeme adedi içindeki payı ise yüzde 23 seviyesinde. Dolayısıyla artık her 4 kartlı ödemeden 1’inde banka kartları kullanılıyor. Banka kartı sayısı ise 110 milyon adedin üzerinde bulunuyor. 

Bunun sonucunda para üstü derdini ortadan kaldıran, zaman kazandıran ve üzerimizde nakit taşımamıza gerek kalmadan günlük hayatımızı sürdürmemizi sağlayan kartlarla ödemeler daha da yaygınlaştı. 2015 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 250 milyar lira tutarında ödeme yapılırken bu değer, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 büyüme olduğunu gösterdi. 

VERİLER OLUMLU

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, kartlı ödeme sistemlerinde 2015 yılının ilk altı aylık dönemi verilerini değerlendirdi. Canko, ”Kartlarla ilgili yaşanan düzenlemelerin etkisinde geçen 2014’den sonra, 2015 yılında toparlanma olduğunu görüyoruz. Kredi kartı ve banka kartı sayıları artarken kartlı ödemelerde yüzde 15 oranında büyüme gerçekleşti. Nakit kullanımının hala yoğun olduğu mikro ödemelerde ise banka kartı kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz. Bu veriler nakitsiz ödemelere giden yolda hızlanan değişimi ortaya koyuyor. Verileri olumlu buluyoruz” dedi.

TEMASSIZ TEKNOLOJİ YAYGINLAŞIYOR

BKM verilerine göre, ödenecek tutar düştükçe banka kartlarının kullanılma oranı daha artıyor. 2015 yılının ilk altı ayında 50 lira üzerindeki işlemlerde banka kartlarının kullanım oranı sadece yüzde 10 olurken, 20 lira ve altındaki mikro ödemelerde bu oran yüzde 33’e kadar yükseldi. Nakitsiz yaşam yolunda bir diğer önemli ödeme yöntemi ise temassız teknolojisi olacak. Toplu taşımada, marketlerde, cafelerde ve fast food restoranlarında hızla yaygınlaşan temassız teknolojisi ile uyumlu toplam kart sayısı 20 milyona yaklaştı. 2014 sonunda 93 bin olan temassız POS sayısı, haziran 2015 sonunda 154 bin adede yükseldi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X