Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, www.olay.com.tr’nin yayınında Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın konuğu oldu… Yılmaz, bankalarla tüketiciler arasında yaşanan sorunlarla ilgili önemli açıklamalar yaptı…
Yılmaz, “Tüketicilerin temel sorunlarının başında bankalarla olan ilişkileri geliyor. Bankacılık işlemlerinde yaşanan finansal sorunlar her zaman güncelliğini koruyor. 6502 sayılı kanun düzenlenirken bir çok kalemin belirlenmesi yetkisini BDDK’ya vermişti. Ama bu son dönemde bu yetkiyi Merkez Bankası’na devrettiler” dedi…
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Merkez Bankası’nın son genelgesinde bankaların, bir tüketici, kredi aldığı zaman, kredi tahsis ücreti dışında, başka bir komisyon ücreti, veya ne ad altında olursa yapılandırma dahil hiçbir ücret alma hakkı bulunmamaktadır. Aslında tüketiciler, kredi alırken, bankalarla yaptığı sözleşmede, karşılıklı hakların korunması gerekir. Banka tek taraflı olarak standart sözleşmeyi koyduğu koşulları tüketiciye dayattığı zaman, bu haksız şart kapsamında olur. Sözleymeyi feshe kadar götürebilir.
Sözleşme süreci devam ederken koşullar değişebilir. Bu değişen koşullar çerçevesinde, sözleşmesini yeniden yapılandırabilir. Sözleşme kapsamında böyle bir hakkın olması gerekir. Böyle olunca zaten burada bankanın bir zararı yoktur. Yapılandırma yaptığında hem faizini alıyorsun bir de yan cebine yapılandırma diye para koyuyorsun. Yargıtay’ın aldığı bu karar tüketiciyi koruyan hukuk kurumu olduğunu gösterdi.”
“Bu karar emsal oluşturur mu? Herhangi bir bankadan kredi çekmiş, yapılandırmadan yararlanıp faiz oranı düşen banka müşterisi, belli miktar para ödedi. Bu parayı geri alabilir mi? Nereye başvurabilirler” şeklindeki soruya Yılmaz, şu cevabı verdi:
“Tabii ki alabilir. Yargıtay son verdiği karar da değil. Daha önce de alınmış kararlar var. Yargıtay, kararlarını oluştururken mevcut yürürlükteki yasalar çerçevesinde veriyor. Merkez Bankası’nın genelgesi ortada. Tüketicilerimiz parasal sınırlarına göre, uyuşmazlığı önce Kaymakamlıklara, 6920 TL’nin üzerinde ise İl Hakem Heyeti’ne, 10.390 TL’nin üstendeyse de doğrudan Tüketici Mahkemeleri’ne ya da Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvurabilir.”