Kremlin’de sinir savaşı

Suriye krizi nedeniyle Moskova ve Washington arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ve Rus mevkidaşı Lavrov Suriye’deki gelişmeleri değerlendirmek için bir araya geldi.

Kremlin’de sinir savaşı

Buz gibi bir ortamda başlayan görüşmede, Rusya, ABD’yi Suriye’deki olası saldırılar konusunda hem suçladı hem de uyardı. Lavrov ayrıca, yüksek sesle soru soran bir ABD’li gazeteciyi kameralar önünde azarladı.

Geçen yüzyıldaki “Soğuk Savaş” yıllarını aratmayan gergin Rus-ABD ilişkileri  ve  Suriye krizinin geleceği için hayati önem taşıyan bir ziyaret nedeniyle tüm dünyanın gözü dün Moskova’da idi. 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rusya’yı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a verdiği desteği geri çekmesi için ikna etme çabaları kapsamında gittiği Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüştü.

Lavrov, Tillerson’la görüşmesinin basına açık olan kısmında, ABD’nin 7 Nisan’da Suriye’yi vurmasını ‘kanun ihlali’ olarak tanımladı. Lavrov, böyle bir saldırıya bir daha izin verilmemesinin önemli olduğunu söyledi. Rus bakan ayrıca, terörizme karşı geniş bir koalisyon kurulmasını konusunu Tillerson’la açık ve dürüst bir biçimde tartışmak istediğini belirtti. Lavrov, Tillerson’la yapacağı görüşmede Beyaz Saray’ın gerçek niyetlerinin ne olduğunu öğrenmek istediğinin de altını çizdi.

GAZETİCİYE KIZDI

Bir muhabir, Lavrov’a  yüksek sesle “Gerçekten Suriye hükümetini destekliyor musunuz? Beyaz Saray’ın dün yaptığı açıklamaları nasıl yorumluyorsunuz?” diye sordu. Lavrov bunun üzerine, “Sizi kim yetiştirdi? Size bu tarzı kim öğretti?” dedi. Daha sonra Rus bakan konuşmasını yaptıktan sonra sözü ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’a verdi ve Amerikalı gazeteciye “Evet şimdi bağırabilirsiniz” ifadesini kullandı. 

“Güvenimiz azaldı”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump döneminde Washington’a olan güvenlerinin iyileşmek yerine zarar gördüğünü söyledi.

Putin, Rusya’da yayın yapan Mir 24 televizyonuna verdiği mülakatta, Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerin Trump döneminde, Obama döneminde olduğundan daha fazla kötüleştiğini söylemenin mümkün olup olmadığı sorusuna ‘İlişkilerdeki güven seviyesinin çalışma düzeyinde, özellikle de askeri düzeyde iyileşmediğini, tam tersine azaldığını söylemek mümkün’ yanıtını verdi.

‘Esad’dan uzaklaş’ çağrıları absürd 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’ya yapılan ‘Suriye Devlet Başkanı Esad’dan uzaklaş’ çağrılarını ‘absürd’ olarak niteledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın Suriye’deki başlıca amacının DEAŞ’la mücadele ve bu ülkeye siyasal istikrar getirilmesi olduğunu belirtti. Peskov, “Bu iki amacı göz ardı ederek (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’dan uzaklaşılması gerektiği yönündeki çağrıların ileriyi görememezlik olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

Esad’ın, uluslararası hukuk açısından, hem Suriye’nin meşru lideri hem de Suriye ordusunun başkomutanı olduğunu vurgulayan Peskov, “Bu nedenle Rusya’nın Esad’ı desteklemeyi ve dolayısıyla DEAŞ’la mücadeleyi bırakması demek yeterince absürd. Bu aslında fiilen teröristlerin Suriye’nin meşru hükümetine saldırmaya devam etmesi için ellerine imkan verme çağrısı olarak görülebilir’dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X