Kreş yardımına vergi muafiyeti

İşletmelerin çalışanlarına verdiği kreş yardımının 300 liraya kadar olan kısmının Gelir Vergisi’nden muaf tutulacağını vurgulayan Bakan Ağbal, bunun büyük ilgi göreceğini kaydetti.

Kreş yardımına vergi muafiyeti

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nda kreş yardımı desteğini bir vergi istisnası olarak getirdiklerini söyledi.

Ağbal, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Yeniden ele alınan Gelir Vergisi Tasarısı’nın yatırımı, üretimi, genç girişimcileri teşvik ettiğini belirten Ağbal, özellikle basit usul mükellefleri için veya küçük-orta ölçekli işletmeler için birçok değişiklikler barındırdığını kaydetti. Tasarıyı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yeniden ele aldıktan sonra Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını ifade eden Ağbal, ”Burada birçok konu var ama bu programda sevindirici bir haber olarak şunu söyleyebilirim. Bugün işletmeler istihdam ettikleri personele herhangi bir şekilde kreş desteği adı altında bir ödeme yapsalar, bu Gelir Vergisine tabi, biz bunu ücret sayıyoruz. Yeni tasarıda kreş yardımı desteğini bir vergi istisnası olarak getiriyoruz. Bir işletmede çalışan bayan personel, çocuğunu işletmenin kendisine ait olmayan bir kreşe gönderiyor ve işveren de bu çalışanına kreş yardımı yapıyorsa, bu yardımın 300 liraya kadar olan kısmı çalışanın ödeyeceği gelir vergisinden istisna olacak. Böylece hem çalışanlarımız bakımından destekleyici bir unsur olacak hem de işletmelerimizin kadın istihdamını desteklemesi adına destek olacak. Bunun büyük bir ilgi göreceğini şimdiden görüyorum” dedi.

SÜRE UZATIMI SÖZ KONUSU DEĞİL

7020 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanunda süre uzatımı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Ağbal, herhangi bir şekilde sürenin uzamasının söz konusu olmadığını vurguladı. 30 Haziran’ın bu kanun için son başvuru tarihi olduğunu dile getiren Bakan Ağbal, vatandaşların vergi dairelerine gelerek veya internet yoluyla başvurularını yapabileceklerini hatırlattı. İnternetten başvuru imkanının önemine değinen Ağbal, ”İnternetten müracaat noktasında bayram tatili yok. Yani vatandaşlarımız bayram süresince de vergi ve prim borçlarını yapılandırmak amacıyla internet üzerinden başvuru yapabilirler” diye konuştu. Ağbal, haziranın kanun için sadece başvuru ayı olduğunun ve ödemelerin temmuzda yapılacağının altını çizdi.

RAKAMLAR HIZLA ARTACAK

Yapılandırmadaki ilk sonuçları da paylaşan Ağbal, şu ana kadar vergi dairelerine olan borçlar bakımından 4,3 milyar liralık alacağın yapılandırılması için müracaat yapıldığını ve 1 milyon 103 bin dilekçe alındığını açıkladı. Naci Ağbal, ”Bu rakamlar özellikle son birkaç gün içerisinde çok hızlı şekilde daha da artacak. Şu an için yaklaşık 500 bin vatandaşımız müracaatlarını yaptı” dedi. Söz konusu 1 milyon 103 bin başvurunun 826 binini internetten aldıklarını da belirten Ağbal, bunun sevindirici olduğunu kaydetti.

KDV KANUNU YÜK OLMAKTAN ÇIKSIN

KDV Kanununda yapılacak değişikliğe ilişkin de konuşan Ağbal, bununla ilgili tüm konuların masada olduğuna işaret etti. Nerede bir yanlış, eksik veya düzeltilmesi gereken husus varsa bunları düzelteceklerini ifade eden Ağbal, ”Temel çıkış noktamız şu; KDV, esasen tüketimi vergilendiren bir vergidir. Hiçbir zaman için üretimi, yatırımı ve ihracatı doğrudan veya dolaylı olarak vergilendirmenin söz konusu olmaması gerekir. Buna karşın 1985 yılında yürürlüğe giren kanun, gelinen nokta itibariyle yatırım, üretim ve ihracat üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak birtakım yükleri beraberinde getirmiş ve zaman zaman da firmalarımızın yurt dışı rekabetini de olumsuz etkileyebiliyor. Maliye Bakanlığı olarak 3 aylık bir süreç içerisinde kendi çalışmamızı yapacağız. Sivil toplum örgütlerine de önerilerini getirmeleri için çağrıda bulunduk. Dedik ki kanunun düzeltilmesi gereken bütün eksikliklerini düzeltelim ve KDV Kanunu bir yük olmaktan çıksın. Sadece tüketimi belgeleyen bir vergi görünümüne kavuşsun” diye konuştu.

İKİNCİ ÇEYREK DAHA İYİ OLACAK

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye yönelik büyüme beklentilerini yükseltmesini de değerlendiren Ağbal, şöyle devam etti: ”15 Temmuz alçak darbe girişimi sonrasında başta bu kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere birçok kesim Türkiye ekonomisinin darbe sonrası dönemde toparlanamayacağını iddia etti. Bir sürü kriz senaryoları üretilmeye çalışıldı… Hükümet olarak çok hızlı ve isabetli kararlar almak suretiyle ekonominin dönen çarklarını hızlandırmayı başardık. 2017’nin ikinci çeyreği, birinci çeyreğinden daha iyi olacak. Bunun öncü göstergelerini ekonomiyle ilgili açıklanan verilerden görmek mümkün. Orta Vadeli Program’da ortaya koyduğumuz yüzde 4,4’lük bir büyüme tahmini vardı. Şimdiden Türkiye ekonomisinin bu tahminler üzerinde büyümeyi yakalayacağı herkes tarafından kabul edilmeye başladı. Fitch, yaptığı bu değerlendirmeyi de sonra tekrar revize edecek. Büyümeyi daha da yukarı çekecekler.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X