Kripto para patlayacak

Bitcoin ve blok zinciri hayallerini sonlandırmanın zamanının geldiğini belirten ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ”Bunlar 1840’lı yıllardaki tren yolu hisseleri balonunun patlaması gibi eninde sonunda patlayacaktır” dedi.

Kripto para patlayacak

‘Kâhin’ olarak nitelendirilen ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, kripto para birimleri ve blok zinciri teknolojilerinin boş bir hayalden ibaret olduğunu söyledi. Roubini, kripto para birimlerinin altında yatan blok zinciri teknolojisine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Blok zinciri teknolojisinin şu ana kadar en çok abartılan teknolojilerden biri olduğunu savunan Roubini, ”Söz konusu teknolojisi var olan veri tabanlarından daha az kullanışlı.

Birileri bir ‘blok zinciri üzerinde’ bir program çalıştırdıklarını söylediklerinde, genellikle bu durum aynı veriye ait çoğaltılmış bir yazılım uygulamasının bir örneğini diğer birçok cihazda çalıştırdıkları anlamına gelir” diye konuştu.

YÜKSEK ENERJİ İHTİYACI

‘Kanıt belgesi’ veya ‘sıfır bilgi’ teknolojilerini içeren blok zincirlerin tüm işlemlerin kriptoyla korunmuş olarak doğrulanmasını gerektirdiğini, bunun da onları yavaşlattığını anlatan Roubini şöyle devam etti: ”Birçok popüler kripto para biriminin yaptığı gibi ‘işin kanıtı’nı kullanan blok zincirleri, bir başka problemi de beraberinde getiriyor.

Kripto para birimlerini güvence altına almak için çok miktarda ham enerjiye ihtiyaç duyuyorlar. Bu durum da, İzlanda’daki Bitcoin ‘madencilik’ operasyonlarının, bu yıl bütün İzlanda hane halklarının toplamından nasıl daha fazla enerji tüketimine yol açtıklarını gösteriyor.”

HALEN ÇÖZÜLEMEMİŞ SORUN

Nouriel Roubini, iyi tasarlanmış blok zincirlerinin, kullanıcılarının donanımının sınırlamalarını göz önüne alması ve ‘spam’ gönderilmesine karşı belirli önlem ve korumalar sunması gerektiğini söyledi.

Küresel çapta gerçekleştirilen bütün işlemlerin merkezi bir veri tabanında saklanamadığı gibi bu eylemin dağıtılmış bir veri tabanında da gerçekleştirilemeyeceğini dile getiren Roubini, ‘blok zinciri ölçme’ işleminin halen çözülememiş bir sorun olduğunu ve bir süre daha bu şekilde kalacağının altını çizdi.

KASITLI OLARAK İHLAL EDİLEBİLİR

Bitcoin ve blok zinciri hayallerini sonlandırmanın zamanı geldiğinin altını çizen Roubini, ”Sonuç olarak, blok zinciri teknolojisi kullanımları, sürücüsüz araçlar veya dronelar gibi şeffaflık ve sabotaj direnci gerektiren belirli, iyi tanımlanmış ve karmaşık uygulamalarla sınırlandırılacaktır. Kripto para birimleri ise, 1840’lı yıllardaki tren yolu hisseleri balonunun patlaması gibi eninde sonunda patlayacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X