Kritik görüşme sonrası Çavuşoğlu’dan açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Belgrad’daki görüşmesi sona erdi.

Kritik görüşme sonrası Çavuşoğlu’dan açıklama

Görüşme sonrası Çavuşoğlu, “İki dışişleri bakanına yakışır olgunlukta geçti. Olayın sıcaklığı sürüyor, üzüntümüzü dile getirdik” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Belgrad’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 22. Bakanlar Konseyi toplantısının yapıldığı Kombank Arena’da bir araya geldi.

Çavuşoğlu, kritik görüşme sonrası “İki dışişleri bakanına yakışır olgunlukta geçti. Olayın sıcaklığı sürüyor, üzüntümüzü dile getirdik. Hayatını kaybeden Rus pilot için başsalığı diledik, İki tarafta gerginliği tırmandırmak istemiyor. İlk görüşmede sorunlar aşıldı demek gerçekçi olmaz. Eminim duygusallık geçtiktan sonra aklıselim kazanır. Temennimiz mesnetsiz iddialarından vazgeçmeleri” açıklamasında bulundu.

YAKLAŞIK 40 DAKİKA SÜRDÜ

Basına kapalı gerçekleşen görüşme, planlandığı üzere Türkiye saati ile 16.30’da başladı ve yaklaşık 40 dakika sürdü. Böylelikle Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından taraflar arasında ilk üst düzey temas gerçekleşmiş oldu.

Rusya’nın “Türkiye ile IŞİD petrol ticareti yapıyor” suçlamaları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından ortaya atılmıştı. Kremlin yönetiminin kontrolündeki medya organlarında yaygın biçimde yer verilen iddialar, uluslararası kamuoyunda inandırıcı bulunmamıştı.

Rus yapımı kimliği belirsiz bir savaş uçağı, 24 Kasım’da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçmiş, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlali sürdürmesi nedeniyle Türk F16’ları tarafından vurulmuştu. Rusya, olayın ardından uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı. NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye’nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya’ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X