Kritik isimler kritik mesajlar

Türkiye’ye gelen ‘ABD’nin 2 Numarası’ Joe Biden, dün İstanbul’da sürpriz görüşmeler yaptı. Biden’ın biraraya geldiği isimler kadar, verdiği mesajlar da dikkat çekti.

Kritik isimler kritik mesajlar

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün İstanbul’da TBMM’de temsil edilen dört siyasi partiden milletvekilleriyle “yuvarlak masa toplantısı”nda bir araya geldi. Yeni anayasa, çözüm süreci, Ortadoğu ve IŞİD’in en önemli konu başlıkları olduğu toplantı, bir saat olarak planlanmasına rağmen iki saate yakın sürdü.

Toplantıya HDP’den Leyla Zana, Ayhan Bilgen ve Altan Tan; AKP’den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu; CHP’den de Fikri Sağlar ile Sezgin Tanrıkulu katıldı. Davetin gittiği partilerden MHP ise toplantıda yer almadı.

Toplantıya katılan vekillerden CHP’li Fikri Sağlar, Biden’in özetle şu mesajları verdiğini aktardı:

SÜREÇ TEKRAR BAŞLASIN

‘Çözüm sürecinin yeniden başlaması gerekiyor. PKK şiddete son vermeli, devlet de Kürtlerin demokratik taleplerini karşılamalı. Ortadoğu’da güçlü bir müttefik olarak yer alabilmesi için Türkiye’nin iç sorunlarını çözmesi önemli. PKK bir terör örgütü, PYD ise ayrı değerlendirilmeli. Dünyanın en önemli sorunu IŞİD. PYD, IŞİD’le mücadelede müthiş bir rol oynuyor, dolayısıyla onun bir terör örgütü olduğunu söyleyemeyiz. Meclis’e neden güvenmiyorsunuz? Meclis’e güvenmelisiniz, Meclis kendi gücünün farkına varmalı.

TEKİN: YAPAMADIĞIMIZI

Toplantıya ilişkin en dikkat çekici tepki, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’den geldi. Tekin, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nın yapamadığını, ABD’nin Başkan Yardımcısı yaptı. Terörle mücadele için araştırma komisyonu kurulması konusunda bile biraraya gelemeyen dört siyasi partiyi, aynı masada topladı. Helal olsun Biden”a. Bir Türk siyasetçisi olarak bunu bizim gerçekleştiremememiz nedeniyle utandım” dedi.

İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

ABD Başkan Yardımcısı, siyasi parti temsilcilerinin ardından bazı gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri ile biraraya geldi. Toplantıya, hükümete yönelik eleştirel yazıları sonrasında işten çıkarılan köşe yazarları Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş ile Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar da katıldı.

Joe Biden’in buradaki mesajları da özgürlük oldu. “Medyaya yönelik gözdağı, internete yönelik kısıtlamalar ve akademisyenlere yönelik ‘vatan hainliği’ suçlamaları iyi bir örnek teşkil etmiyor” diyen Biden, hapisteki gazeteci Can Dündar’ın oğlu Ege’yi de, “Babanla gurur duymalısın” diye teselli etti. Biden, “İfade özgürlüğü en temel özgürlüklerden biri. Basın özgürlüğü herkesin özgürlüğüdür. Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin anayasanızda vardır’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X