Kritik karar için geri sayım başladı

Aleksis Çipras’ın sunduğu teklif, Euro grubunun yarınki toplantısında incelenecek. Pazar günü de AB liderleri, ya yeni programa onay verecek ya da Yunanistan’ın Euro Grubu’ndan çıkışı ile ilgili hazırlıklar başlayacak.

Kritik karar için geri sayım başladı

Avrupa’da Yunanistan’la ilgili kritik karara saatler kalırken, ülkede bankalar yine açılmadı. 

 

Yunanistan Bankalar Birliği, dün açılması planlanan bankaların 13 Temmuz’a kadar kapalı kalacağını bildirdi. Birlik, ATM’lerden çekilecek günlük para limitinin de 60 Euro olarak devam ettiğini açıkladı. 

İşsiz olanlar ve emeklilerin ilave olarak 120 Euro çekebilecekleri bildirildi. Bu karar yabancı emekli fonlarından emekli olanları kapsamıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunan hükümeti, sermaye kontrolleri uygulayarak, Yunan bankalarının 7 Temmuz’a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı, Birlik, salı günü yaptığı açıklamada bu süreyi iki gün daha uzatmıştı. Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan (ESM) herhangi bir acil kredi gelmediği için Birlik, bankaların 13 Temmuz’a kadar kapalı tutulmasına karar verdi.

ATM’DE GECE NÖBETİ

 

Euro Bölgesi’nin Lüksemburg merkezli kurtarma fonu ESM’ye önceki gün üç yıllık program için resmi başvurusunu yapan Yunanistan’da halk nakit sıkıntısının bir an önce aşılmasını umut ederken, ATM’ler önünde özellikle gece yarısından sonra uzun kuyruklar dikkat çekiyor. Öte yandan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın sunacağı tekklif, Euro grubunun yarın yapılacak toplantısında incelenecek. 

Pazar günü de Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’ yapılacak. Bu toplantıda Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanmayacağına veya Gretix kararı (Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkması) alınması halinde Avrupa’nın geri kalan ülkelerinde bu kararın etkisinin nasıl azaltılabileceğine karar verilecek.

İŞSİZ SAYISI 1,2 MİLYON

Yunanistan İstatistik Kurumu (ELSTAT) nisan ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, işsizlik oranı nisanda bir önceki aya göre 0,2 puan azaldı ve yüzde 25,6 olarak gerçekleşti. 

Söz konusu dönemde işsiz sayısı ise 1 milyon 295 bin 629 binden, 1 milyon 216 bin 870 kişiye geriledi. Açıklamada, nisan işsizlik rakamlarının Temmuz 2012’den beri en düşük düzeyde olduğu belirtildi. Krizle boğuşan ülkede işsizlik oranı 2013 Eylül ayında yaklaşık yüzde 29’a yükselmişti. Geçen yılın nisan ayında ise işsizlik oranı yüzde 27 düzeyindeydi. Yaş gruplarındaysa 15 -24 yaş arası işsizlik oranı yüzde 53,2, 25-34 yaş arası ise yüzde 32,9 olarak açıklandı. Komşu ülkede işsizlik, Euro Bölgesi’ndeki yüzde 11,1 olan işsizlik oranının yaklaşık 2,5 katı seviyesinde bulunuyor.

 

KRİZ ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRDİ

Yunanistan’da son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, ülkedeki sosyo-ekonomik dengelerde köklü değişikliklere neden olurken, halkın yaşam ve tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi.

Yabancı sermayenin ülkeye sınırlı girişi, ekonomik krizin gelir kaybına neden oluşu ve sermaye kontrolleri, Yunan halkının tüketim harcamalarını etkiledi. Yunanlıların tüketimden kısması en çok konfeksiyon, yiyecek ve içecek satan küçük işletmelere darbe vurdu. 

Eğlence hayatıyla meşhur Yunanistan, bu alanda da tasarrufa gitti. Yunan halkına sorarak derlenen bilgilere göre, ekonomik krizle ülkede şu değişiklikler yaşandı: ”-Ayrı yaşayan gençler ailelerinin yanına döndü. Eğlence hayatında tasarrufa gidildi. -Yemeği dışarıda yiyenlerin sayısı azaldı. -Evlilik ve çocuk edinme sayıları düştü. -Sadece aciliyeti olan ilaçlar alınmaya başlandı. – Ülkeden göç hızlandı. -Ödenemeyen faturaların sayısı arttı. -Sanatçılar eserlerinde ekonomik krize yer vermeye başladı. -Alkol ve sigara tüketimi arttı, tiryakiler sarma sigaralara yöneldi. -Tane ile sebze alımı arttı. -Yunan vatandaşlarının çoğu, yurtdışı seyahat planlarını erteledi.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X