Kritik toplantı

Avrupa Parlamentosu bugün Türkiye’ye vize serbestisi için olağanüstü oturum yapacak. Oturumda Ankara’nın vize muafiyeti için gerekli kriterleri ne derece yerine getirdiği ele alınacak. AP, Türkiye tüm kriterleri yerine getirmediği takdirde konuyla ilgili

Kritik toplantı

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri,  Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararını bugün AP Genel Kurulu’nda görüşecek. 

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 4 Mayıs’ta yayımladığı rapor, dün AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alındı. Komite üyeleri, raporun AP hukukuna uygun olup olmadığını incelemek amacıyla, AP Hukuk Servisi’nin görüşünü aldı. AP de şimdilik bu onay sürecini işletmeme kararı aldı. 

AP Özgürlükler  Adalet ve İçişleri Komisyonu, önceki gece Strasbourg’da toplandı ve herşeyden önce AB ile Türkiye arasında mart ayında varılan mutabakatın huhuksal açıdan ne kadar bağlayıcı ve anlaşma olarak nitelinebileceğini tartıştı. AP hukuk uzmanları bunun bir anlaşma olmadığını, sadece siyasi bir beyanattan ibaret olduğunu söylediler. 

‘BLOKE EDECEĞİZ’

Öte yandan vize serbestisi  konusunda da Avurupalı parlamenterler, kendilerine danışılmadan  Türkiye ile böyle bir  vize serbestisi konusunda  anlaşma yapılmasınİ sert bir dille eleştirdiler. 

Dün sabah AP’deki tüm siyasi grupların liderleri, Türkiye  vize serbestisi için gerekli olak 72 kriterin tamamını  tam olarak yerine getirmediği takdirde  konuyu gündemlerine almayacaklarını  yani Ggenel kurul’da konuyla ilgili oylama yapmayacaklarını, yasal süreci bloke edeceklerini açıkladılar.

BOZKIR’DAN İKNA TURLARI

Bugün öğleden sonra düzenleneccek oturum sonunda bir oylama yapılmayacak ve bir karar alınmayacak.  Sadece ‘Türkiye 72 Kriterin  Ne Kadarını  Ne Drece Yerine Getiriyor?’  başlakılı bir  oturum düzenlenecek. Burada Avurupa Komisyonu da bir görüş belirtecek.  

Avurupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da  temaslarda bulunmak üzere dün akşam Strasbourg’a gitti . Bozkır bugün Avrupalı parlamanterleri  Türkiye’nin 72 kriteri nasıl yerine getireceği konusunda  ikna etmeye çalışacağı belirtildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X