Kritik zirve!

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için 3 yıldır süren müzakerelerde son masa Cenevre’de kuruluyor. Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, üç gün boyunca uzlaşılamayan noktalardaki sorunları ortadan kaldırmaya çalışacak.

Kritik zirve!

Kıbrıs müzakerelerinde en önemli aşamalardan biri olan Cenevre Konferansı, dün  İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde başladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Ada’daki ara bölgede son görüşmelerini geçen hafta Perşembe günü yaptı. Artık süreç, garantör ülkelerin de, yani Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla Cenevre’de sonlandırılmaya çalışacak.

 

6 BAŞLIK VAR

Şubat 2014’ten bu yana süren müzakerelerde altı başlık var. Avrupa Birliği, ekonomi, mülkiyet ve yönetim başlıklarında ciddi ilerleme kaydedildi. Ancak yaklaşık 70 noktada pürüz var. 

11 Ocak’a kadar iki lider ve heyetleri bu pürüzleri ortadan kaldırmak için çalışacak. Ardından beşinci başlık olan toprak konusu görüşülecek. Türk tarafı anlaşmada Ada’nın yüzde 29,2’si kadar toprağın, anlaşma sağlanırsa oluşacak ‘Türk Federe Devleti’ne verilmesini talep ediyor. Rumlar ise bu oranın düşmesini istiyor. 11 Ocak’ta iki taraf da kendi haritasını oluşturacak ve bu haritalar üzerinden toprak konusu müzakere edilecek. 

BEŞLİ KONFERANS 12 OCAK’TA 

Son başlık olan güvenlik ve garantiler konusu ise, ilk kez garantör ülkelerden de üst düzey katılımla 12 Ocak’ta görüşülmeye başlanacak. Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi, garantilerin kalkmasını istiyor. Ancak, Kıbrıslı Türkler açısından Türkiye’nin garantörlüğünden taviz vermek kabul edilebilir değil. 

GUTERRES DE MASADA 

Katılması beklenen beş liderin, Erdoğan, Çipras, İngiltere Başbakanı Theresa May, Akıncı ve Anastasiadis’in ikili ve üçlü görüşmeler yapması da planlanıyor. Masada göreve yeni başlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres de bulunacak. 

12 Ocak’ta başlayacak bu geniş katılımlı toplantı için Avrupa Birliği’nden de üst düzey isimlerin Cenevre’de olması bekleniyor. Ancak garantörlük konusunda Rum kesimiyle aynı tutumu takınan AB’nin temsilcisi, Akıncı’nın itirazı doğrultusunda masada olmayacak. İhtiyaç hissedildiğinde odaya çağrılacak ve sorulara yanıt verecek. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X