Kriz sonrası ilk temas

Diplomatik kaynaklar, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile üçüncü bir ülkede görüşme imkanına olumlu bakmadığı yönündeki açıklamasını değerlendirerek, “Her iki bakan Belgrad’da yapılacak AGİT toplantısında bir aray

Kriz sonrası ilk temas

Diplomatik kaynaklar, Bakan Çavuşoğlu’nun mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştüğünü ve “her iki bakanın Belgrad’da 3-4 Aralık’ta yapılacak AGİT toplantısında bir araya gelebileceklerini teyit ettiğini” bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, konuya ilişkin soruya cevabında Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü belirtmişti. Tanju Bilgiç, şunları kaydetmişti:

“Sayın Bakan, görüşmede Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen Rusya Federasyonu savaş uçağı hadisesine ilişkin Rus muhatabına bilgi vermiştir. Görüşmede, konuya ilişkin detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması hususunda mutabakata varılmıştır. Her iki bakanın önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi de kararlaştırılmıştır.”

Lavrov, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal ettiğini hatırlatarak, “Şimdilik Türkiye’ye herhangi bir ziyaret veya Türk meslektaşlarımızı burada ağırlamak gibi bir planımız yok. Bakan Çavuşoğlu üçüncü bir ülkede, herhangi bir uluslararası toplantıda görüşmemizi, sakin şekilde konuları müzakere etmemizi ümit ettiğini söyledi, ben ise angaje olmadım” demişti.

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay’ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye’nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye’nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya’ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X