Krize ortak ‘çözüm’

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Türkiye-AB Zirvesi öncesinde bir araya geldi. İki liderin görüşmesinden sığınmacı krizine ortak bir çözüm kararı çıktı.

Krize ortak ‘çözüm’

Avrupa Birliği’nde istikrarı etkileyen mülteci krizinin aşılması için yoğun çabalar devam ediyor. 

Pazartesi günü Brüksel’de yapılacak olan ve Türkiye dahil 28 AB ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirve öncesi dün Paris’te  bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ortak pozisyon belirlemeye çalıştı.

Hollande görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında sık sık Türkiye’nin ‘yükümlülüklerine’ vurgu yaptı ve  Ankara’nın sığınmacıları geri kabul etmesi, NATO ve Frontex ile işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Hollande, ‘Suriye’de istikrar da Türkiye’nin çıkarına olacaktır. Sayın Erdoğan’ın bu nedenle sadece sığınmacıları değil aynı zamanda genel olarak Suriye’yi konuşmak istediğimizi anlaması lazım’ dedi. 

TEK TARAFLI OLMAZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Türkiye’nin sığınmacıları geri alması konusunun pazartesi yine ele alınacağını vurguladı.

Merkel, Avrupa’nın doğusundaki sınır kontrollerine atfen ‘Tek taraflı çözümler bizi bir yere götürmez’ diye konuştu. Merkel AB’nin dış sınırlarının daha iyi korunması ve iç sınırlardaki kontrollerin de aşamalı olarak kaldırılması konusunda Fransa Cumhurbaşkanı ile hemfikir olduklarını kaydetti. 

MÜLTECİ KOTASI

Suriyeli sığınmacıları mümkün olduğunca Suriye’nin komşu ülkelerinde tutmak ve gerekirse Avrupa’ya gelenleri Türkiye’ye geri göndermek hususunda hemfikir olan iki lider, mülteci kotası konusunda ise somut bir ilerleme kaydedemedi. Hollande, sadece Fransa’nın geçen sonbaharda verdiği taahhüde sadık kalıp 30 bin sığınmacıyı kabul edeceğini kaydetti. 

ATEŞKES DEVAM ETMELİ

Merkel ve Hollande, Suriye’deki ateşkesin devam ettirilmesini gerektiğini kaydetti. Her iki lider ateşkesin devamı için Rusya’ya, Esad üzerindeki etkisini kullanması çağrısında bulundu. Ateşkesin yaklaşık bir haftadır yürürlükte olmasının ‘ilk ilerleme’ işaretleri olduğuna dikkat çeken Merkel, bir sonraki adımın da 9 Mart’ta Cenevre’de başlaması öngörülen rejim ve muhalifler arasındaki barış görüşmeleri olduğunu kaydetti. Merkel “Siyasi sürecin bir an önce devreye girmesi konusunda hemfikiriz. Zira bu bir dönüşümün temel unsurudur’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X