‘Krizi Rusya derinleştirme gayretinde’

Rusya ile yaşanan krizde herkesin güven içinde olması gerektiğini belirten Ekonomi Bakanı Elitaş, aşılamayacak engel olmadığının altını çizdi.

‘Krizi Rusya derinleştirme gayretinde’

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 24 Kasım’da sınırları ihlal eden ve 5 dakika içerisinde 10 kere uyarılmasına rağmen uyarıyı dikkate almayan Rus uçağının düşürülmesiyle kriz çıktığını hatırlattı.

Rus tarafının çok hissi bir yaklaşım gösterdiğine dikkat çeken Elitaş, ‘Bizlerin bu meselenin siyasi ve askeri bir mesele olduğu, ekonomik olaylarla bütünleştirmenin, birleştirmenin doğru olamayacağı konusundaki ifadelerimize rağmen Rusya Devlet Başkanı, her gün yeni açıklamalarla bu krizi derinleştirme gayreti içerisinde. Bir gün gemilerimizin içeriye alınmasıyla ilgili müsamaha gösterirken, ertesi gün içeriye girmiş malları dahi geri gönderme yolunda farklı bir durum ortaya çıkardı’ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatı doğrultusunda ekonomi ve bu konuyla ilgili bakanlıkların acil durum tespit toplantısı yaptığını belirten Elitaş, mevcut durumun ihracat ve ithalata yansımalarının değerlendirildiğini ve tartışıldığını belirtti.

HERKES GÜVEN İÇİNDE OLMALI

Konunun Başbakan Davutoğlu’na arz edildiğini ve çeşitli alternatifler sunulduğunu dile getiren Elitaş, başbakanın salı günü bu konu ile ilgili açıklama yapabileceğini kaydetti.

Bakan Elitaş, “Şu konuda herkes güven içinde olmalı. Rusya ile yapılan ticaretimiz konusunda hiç kimsenin ‘ben buradan mağdur olurum’ diye panik içerisinde olmaması lazım. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığı’nın başkanlığında bir Rusya masası oluşturduk. Burada odalar birliği temsilcileri, ihracatçı birlikleri temsilcileri, DEİK temsilcileri var. Rusya’daki müşavirlerimiz, konsoloslarımız sürekli bilgiyi bizlere transfer ediyor. Bu bilgilerin tamamı Ekonomi Bakanlığında toplanıp, sorunlar tespit edilip, çözüm yolları aranmaya çalışılıyor’ diye konuştu.

AŞAMAYACAĞIMIZ ENGEL YOK

Rusya’ya alternatif pazarlar araştırılıp ortaya çıkarılacağını vurgulayan Elitaş, Ekonomi Bakanlığı’nın buna öncülük edeceğini vurguladı. Mustafa Elitaş, “Biz de bütün sivil toplum örgütleriyle yani konunun paydaşlarıyla TOBB, TİM, bütün iş alemiyle bu konuyu masaya yatırıp, birlikte ortak akıl ortaya koyarak çözüm bulmak için gayret göstereceğiz. Çünkü bu doğrudan doğruya özel sektörü ilgilendiren bir durum. Devlet olarak özel sektörün önündeki olağanüstü durumu ortadan kaldırabilmek için çözüm üretmek de bizim görevimiz. Aşamayacağımız engel yok diye düşünüyoruz. İnşallah, Rusya tarafı hissiyatı bir tarafa bırakıp daha rasyonel, daha akılcı bir düşünceyle bu krizi bir an önce bitirmek için iyi niyet gösterisi içerisinde bulunur’ dedi.

KAPILARI KAPATMA YÖNÜNDE

Bakan Elitaş, iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının toplantı yaptığını hatırlatarak, şunları kaydetti: 

‘Bizim umudumuz Dışişleri Bakanlarının yaptığı görüşmede olumlu, ılımlı bir mesaj vermekti ama maalesef Dışişleri Bakanları görüşürken Sayın Putin görüşme anında çok sert bir açıklama yaptı. Bütün kapıları kapatma yönünde bir davranış sergiliyor. Devlet adamları hissiyatla değil, duygularıyla değil, gerçeklerle ve akılcı olarak hareket etmek zorundadırlar. İnşallah hayırlı olacak.’

KRİZ MASASI OLUŞTURDUK

Ortada bir sorun olduğunu ve çözülmesini arzu ettiklerini dile getiren Elitaş, burada özellikle kıyı kentlerini çok ilgilendiren bir konu olduğunu bununla ilgili de çalışma yaptıklarını söyledi.

Bir kriz masası oluşturduklarını ifade eden Elitaş, ‘Öncelikle acil olarak yaş meyve ve sebze ihracatı yapan değerli vatandaşlarımızın mağdur olduğu konu neyse mağduriyetlerinin giderilmesi, ondan sonraki atılacak adımlarda hangi sorun varsa ortaya çıkabilirse onlarla ilgili devletin bütün kaynaklarını kullanarak onları mağdur etmemek üzere planlarımızı ortaya koyduk” diye konuştu.

BAĞIMLILIK MİNİMİZE EDİLECEK

Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı ihracatın 5 milyar dolar olduğunu kaydeden Elitaş, 2014 yılında 6 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Mustafa Elitaş, “İthalatımız 25-26 milyar dolar. Bu senede 25 milyar dolar ithalat bekliyoruz. Büyük çoğunluğu enerji ürünleri. Dünyada doğalgaz ve petrol ihraç eden ülkeler Katar, Azerbaycan, Kuzey Irak ve diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıllar içinde Rusya’ya olan enerji bağımlılığımızı minimize edecek şekilde çalışma yürütüyoruz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X