Krtik zirve sona erdi! ‘Karadeniz barış denizi olmalı’

Rusya-Ukrayna gerilimi devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Türkiye’nin Kırım’ın ilhakını tanımadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerilimin artmasını istemiyoruz, Karadeniz barış denizi olarak kalmalı. Mevcut krizin barışçıl, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Krtik zirve sona erdi! ‘Karadeniz barış denizi olmalı’

Huber Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin 3 saat süren ikili görüşmesi sonrası iki lider, heyetleriyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu’nu gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları;

Konsey Toplantısı vesilesiyle yayınladığımız ortak bildiride de yayınlandığı üzere stratejik ortaklığımızı daha da tahkim ettik.

Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi etraflıca ele aldık.

Türkiye olarak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güçlü biçimde savunduk. Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik.

Ukrayna’nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu’nu desteklediğimizi belirttik

Konut projesiyle ilgili olarak az önce ilk somut adımı attık.

Gerilimin artmasını arzu etmiyoruz. Mevcut krizin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçıl, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz

Karadeniz’in bir barış, huzur ve iş birliği denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir.

İşbirliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı girişim değildir.

Son dönemde sahada gözlemlediğimiz endişe verici tırmanmanın bir an evvel son bulmasını, ateşkesin sürmesini ve ihtilafın Minsk Anlaşması temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuşmasını temenni ediyoruz.

Türkiye ve Ukrayna vatandaşları pasaportsuz, kimlikle birbirinin ülkelerini ziyaret edebiliyor.

Müzakerelerine devam ettiğimiz serbest ticaret anlaşmasını da en kısa zamanda imzalayarak 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize hızlı bir şekilde ulaşacağımıza inanıyorum.

Ticaret hacmimizin salgından asgari ölçüde etkilenmesi, ikili ticaretimizin oturduğu sağlam temellerin ekonomilerimizin karşılıklı olarak birbirini tamamladığını göstermektedir.

Ukrayna Başbakanı Zelenskiy’nin açıklamalarından satır başları;

Bugün imzaladığımız tüm anlaşmaların başarılı olacağına inanıyorum.

Türkiye’nın tutumunun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim. Türkiye’nin egemenliğimizin yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği önemli.

Ticaret hacmimizin artması serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ile mümkün olacak.

Uçak yapımı alanındaki işbirliğimizi de ele aldık.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X