‘Küba tehdit değil’

Küba Devlet Başkanı Castro ile bir araya gelen Obama, “Zaman içerisinde sayfaları çevirmek ve iki ülke arasında yeni ilişki geliştirmek mümkün’ dedi.

‘Küba tehdit değil’

Panama’daki Amerika Devletler Zirvesi’nde bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro özel bir görüşme yaptı. 

Görüşmede öncelikli konunun Washington ve Havana’da iki ülkenin büyükelçiliklerinin açılması olduğu ifade edildi. İki liderin ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Küba’nın teröre sponsor olan ülkeler listesinden çıkarılmasına yönelik değerlendirmesini de ele aldığı belirtildi. 

50 yıldır işleyemeyen bir politikadan sonra artık yeni birşeyi deneme vakti geldiğini ifade eden Obama, ABD’nin Küba’daki insan hakları ve demokrasi ihlallerine sesini yükseltmeye, Küba’nın da ABD politikalarına yönelik kaygılarını ifade etmeye devam edeceğini kaydetti. 

Obama, ‘Birbirimize katılmayabiliriz. Zaman içerisinde sayfaları çevirmek ve iki ülke arasında yeni ilişki geliştirmek mümkün’ diye konuştu.

NORMALLEŞME ÇABASI

Zirvenin ardından Washington’a hareketinden önce konuşan Obama, Küba ile ilişkileri normalleştirmeye devam edeceklerini söyledi. 

Toplumun nasıl yönetilmesine dair farklı görüşleri bulunduğunu ifade eden Obama, Küba’nın ABD için bir tehdit oluşturmadığının altını çizdi. Obama, “Küba’da rejim değişikliği peşinde değiliz. Castro’ya demokrasi, insan hakları, toplanma özgürlüğü ve basın özgürlüğü konularında sesimizi yükseltmeyi sonlandırmayacağımızı doğrudan ilettim’ dedi.

DÜRÜST BİR KİŞİ

 

Zirve’de konuşan Castro ise Obama’yı dürüst bir kişi olarak niteledi. Obama’nın söylediklerine tamamen katıldığını belirten Castro, ‘Farklılıklarımız olabilir. Her şeyi tartışmaya hazırız ama çok sabırlı olmalıyız. Bugün birbirimize katılmadığımız bir konuda yarın anlaşabiliriz’ dedi.

MADURO İLE GÖRÜŞME

ABD Başkanı Barack Obama Panama’da yapılan tarihi Amerika Devletler Zirvesi’nde Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile de ayaküstü bir görüşme gerçekleştirdi. Maduro’nun, sohbette yaptırımların kaldırılmasını istediği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X