Küba’dan Trump’a diyalog çağrısı

Küba, ABD devlet başkanı Donald Trump’ın Küba politikasında geriye dönüş kararını kınadı. Küba yönetimi karşılıklı saygı ve işbirliği temelinde diyaloğa hazır olduğunu açıkladı.

Küba’dan Trump’a diyalog çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Küba politikasına yönelik adadaki insan hakları ihlallerini bahane ederek önceki gün açıkladığı karar, iki ülke arasındaki seyahat ve ticaret alanlarında bazı kısıtlamalar içerirken, iki ülke arasındaki ilişkileri tamamen kesmiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, eski Başkan Barack Obama’nın Küba ile başlattığı normalleşme sürecini iptal ettiğini açıklamasının ardından açıklamalarda bulunan Küba yönetiminden diyalog çağrısı geldi.  Küba hükümetinden yapılan açıklamada, Trump’ın Küba politikasının Küba-ABD ilişkilerini gerileteceği ifade edildi. ABD yönetiminin Küba’ya tekrar ambargo uygulamasının Küba halkının duygularını inciteceği, Küba ekonomisine engel oluşturacağı, ayrıca diğer ülkelerin egemenliği ve çıkarlarını da zedeleyeceği ifade edildi.

KARAR KINANDI…

Küba Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Küba hükümeti adına ülkeye uygulanan ablukanın sıkılaştırılmasına yönelik Trump’ın aldığı yeni karar kınandı. Açıklamada, ‘Ancak bu politikanın başarısız olduğunu zaten geçmiş gösterdi” ifadeleri kullanıldı. Küba yönetimi, ABD’den gelen sosyalist cumhuriyete karşı her türlü tehdit ve Küba demokrasine uygulanan her türlü insan hakları ihlallerine rağmen “karşılıklı saygı ve işbirliği temelinde” diyaloğa hazır olduğunu açıkladı.

MADURO VE MORALES’TEN KÜBA’YA DESTEK…

Öte yantan pek çok Latin Amerikalı lider de ABD’ye karşı Küba ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

Trump’un Küba politikalarıyla ilgili açıklaması dünya politikasında da yankı buldu. Venezuela Haber Ajansı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun, Trump’ın tehditlerini reddettiğini duyurdu. Maduro, ‘Ne yazık ki, Trump tarafından Küba, Venezuela ve Latin Amerika halklarına karşı bir karar ilan edildi. Trump’ın konuşması onun tarihimize ve halklarımıza karşı kibrini gösteriyor” dedi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de Twitter’dan ABD’yi eleştirerek, ‘Bolivya bu yeni saldırı karşısında Küba halkı ve devrimci Küba hükümetiyle dayanışma ve kardeşlik içinde olduğunu ifade ediyor’ değerlendirmesi yaptı. İspanya’da ana muhalefet partisi sosyal demokrat İspanya Sosyalist İşçi Partisi Genel Sekreteri Pedro Sanchez de Twitter’dan “Geri adım küba halkına ve zayıf ekonomisine zarar verecek. Diyalog ve işbirliği yolundan gidilmeli” mesajını paylaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X