Küçükbaş hayvancılığı ihmal ettik

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke topraklarının küçükbaş hayvan yetiştirmeye çok uygun olduğunu ancak bunun ihmal edildiğini söyledi.

Küçükbaş hayvancılığı ihmal ettik

Bayraktar, hayvancılık alanında 2015 yılı itibariyle sütten ete, deriden bala, tiftikten kıla birçok üründen elde edilen gelirin 55,7 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Türkiye’nin 2016 yılı itibarıyla 14,1 milyon sığır, 142 bin manda, 31 milyon koyun, 10,3 milyon keçi varlığına sahip olduğunu anlatan Bayraktar, söz konusu yılda 18,5 milyon ton süt, 1,17 milyon ton kırmızı et üretildiğini belirtti.

Son yıllarda tekrar artışa geçse de 2016 yılında hem koyun hem keçi sayısında azalış olduğunu, dolayısıyla koyun-keçi eti ve süt üretiminde de gerileme görüldüğünü vurgulayan Bayraktar, ”2016 yılında koyun sayısı merinos koyunu dahil yüzde 1,7 düşüşle 31 milyon 508 bin baştan 30 milyon 984 bin başa, keçi sayısı tiftik keçisi dahil yüzde 0,7 gerilemeyle 10,4 milyon baştan 10 milyon 345 bin başa indi. Ülkemizin özellikle küçükbaşta çok büyük bir potansiyeli var. Anadolu’da çiftçimiz tarımı tanımlarken, ‘buğday ile koyun, gerisi oyun’ der. Bu topraklar tahıl ve küçükbaş hayvan yetiştirmeye çok uygun olan topraklardır” dedi.

EN ÖNEMLİ ALTERNATİF

Verilerin 67-68 milyon baş koyun ve keçinin bu topraklarda beslenebileceğini gösterdiğini dile getiren Bayraktar, bunun da küçükbaş hayvan sayısının en azından üçte iki oranında artırılabilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Bayraktar, ”2015 rakamlarına göre, 1 milyon 64 bin ton daha fazla süt üretmek anlamına gelir.  Bunun üretici fiyatı olarak karşılığı ette yaklaşık 2 milyar lira, sütte 2,3 milyar lirayı bulmaktadır. Toplam ek üretici geliri 4,3 milyar lira olur. Bunun tüketici karşılığı çok daha büyük rakamlara ulaşır. Ülkemizde kırmızı et açığının kapatılmasında küçükbaş hayvancılık en önemli alternatiftir. Büyükbaş hayvanı geliştirelim derken, bu coğrafyanın bize sunduğu en avantajlı üretim dalını yani küçükbaşı yeterince önemsemedik, ihmal ettik” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X