‘Küçükbaş hayvancılığı kurutmaya çalışıyorlar’

Küçükbaş hayvan etiyle ilgili yanlış bir imaj oluşturulduğunun altını çizen Bakan Çelik, ”Saçma sapan yaklaşımlarla bu milletin ana uğraş alanlarından hayvancılıktaki damarlardan birini kurutma gayreti içerisindeler” dedi.

‘Küçükbaş hayvancılığı kurutmaya çalışıyorlar’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, vatandaşlara ‘Ekmek yemeyin, süt içmeyin, et yemeyin’ diyen kişilere tepki gösterdi.

Çelik, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Küçükbaş Hayvancılık Sektör Toplantısı’na katıldı. Buradaki konuşmasında tarımın dün olduğu gibi bugün de stratejik bir sektör olduğunu belirten Çelik, Türkiye ve dünya nüfusu arttığına işaret etti. 

Çelik, ”Ne yiyecek bu insanlar? Bu salonu dolduran insanların ürettiklerine mahkum dünya insanlığı. Onun için siz çok kıymete bineceksiniz. Bunun farkında olarak geleceğimizi inşa etmek durumundayız. Nüfus artıyor. Küresel ısınma, iklim şartları değişiyor, tarım arazilere küçülüyor ister istemez tarım da böylece kıymete biniyor” dedi. 

Yarıştan kopulmaması için mevcut arazi, toprak ve üreticinin korunması, teknolojinin iyi kullanılması gerektiğini ifade eden Çelik, aksi takdirde gelecek olan gıda savaşlarının da kapısının aralanmış olacağını kaydetti. Bakan Çelik, Türkiye’nin gıda ve hayvancılık sektörlerine çok ciddi destek verdiğini ve bu sektörlerden elde edilen hasılanın artması için mutlak suretle yeni adımlara bakış açıların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

OLUŞTURULAN İMAJIN HEPSİ YALAN

Küçükbaş hayvancılıktan yılda 113 bin ton et elde edildiğini ve bunun düşük olduğunu dile getiren Çelik, 42 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının da çok az olduğuna dikkat çekti. 

Faruk Çelik, ”Onun için milletin boğazına kimse ekmeği dizmeye kalkmasın. Şunu yemeyin bunu yemeyin. Bunu bilim adamları adı altında yapanları doğrusu bu salonda da bir kez daha kınıyorum. 50 kere söyledik. ‘Ekmek yemeyin, süt içmeyin, et yemeyin. Yok şunları yemeyin.’ Bu nasıl bir yaklaşımdır nasıl bir bilimsel yaklaşımdır. Bir kişinin rahatsızlığı varsa hangi ürünleri tüketmemesi gerektiğini doktor ona söyler. En fazla siz bir bu konuda gerçekten dirsek çürütmüş, kafa yormuşsanız dersiniz ki ‘ayarında yiyin kararında yiyin’ deyin. Küçükbaş hayvan etiyle ilgili öyle bir yanlış imaj oluşturuldu ki şuymuş, buymuş, hepsi yalan” diye konuştu.

DAHA BÜYÜK HEDEFLERİMİZ VAR

Bu coğrafyada damak tadımıza en uygun etin küçükbaş hayvan eti olduğuna vurgu yapan Çelik, şöyle devam etti: 

”Bunu tükettirmeyerek neyi amaçlıyorlar? Bakın şunu unutmayın çok büyük savaşlar var. Gördüğünüz savaşlar var, Suriye’deki gibi görmediğiniz ticari savaşlar var. Ne yapmak istiyorlar. Bu coğrafya, küçükbaş hayvancılığa uygun. Küçükbaş hayvancılıktan bu coğrafyayı çıkaralım. Çıkarmanın taktiği nedir? Taktiği gayet açık. Yani organik diyorsunuz. Zaten birçoğu yaylalarda ovalarda meralarda organik olarak beslenen bu hayvanların etini yemeyeceğiz de ne yiyeceğiz? Hangi eti yiyeceğiz. Saçma sapan yaklaşımlarla maalesef bu milletin ana uğraş alanlarından hayvancılıktaki ana damarlarından birisini kurutma gayreti içerisindeler. Buna hiçbirimiz müsaade etmemeliyiz. Bizim daha büyük hedeflerimiz var.”

GEÇMİŞLE İLGİLİ HER ŞEYİ SİLİYORUM

Hayvancılıkta yaptıkları desteklerden herkesin yararlanmasını istediklerini söyleyen Çelik , bu alanda kayıt dışı istemediklerinin altını çizdi. Hayvanların küpelenmesi işine de değinen Çelik, ”Eski borçlar, eski parayla söylüyorum 6 katrilyon var. Hesap kitap var. Bakın ben size net söylüyorum. Kanun teklifimiz Başbakanlıkta. Geçmişle ilgili kimse bir şey takmasın kafasına. Geçmişle ilgili her şeyi siliyorum. Herkes küpeyi taksın, hayvanlarını kayıt altına alsın. ‘Af’ diyorsanız ‘af’ bunla ilgili düzenlemeyi çıkartıyoruz. Bütün hayvanlarımızın küpelenmesi gerekiyor. Onun için küpe işlerini merkez birliğimizle yapacağımız protokolle sizlerle beraber yapacağız” dedi.

385 MEZBAHA KAPANDI

Mezbahaların çok ciddi bir tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, ”Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Yeni düzenlemelerle 1 Ocak tarihinden itibaren 750 kesimhanenin 385’ini kapattık. Çok kişi araya girdi. Yani bir müddet daha açık olması konusunda istekte bulundular. ‘Açık bir müddet daha dursun’ demek hijyensiz bir şekilde sevkıyatın kesimin yapılması demek. Bu yapılabilecek en büyük yanlışlıktı. Buna müsaade edemezdik. Dolayısıyla bu hijyen olarak eksik 385 mezbahayı kapatmış olduk” diye konuştu.

Faruk Çelik, bu alanda denetimlerin sürdüğünü dile getirerek, hijyenik olmayan yerlere göz açtırmayacaklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X