Küçükbaş hayvanlara elektronik küpeleme

Büyükorhan’da küçükbaş hayvanlarda elektronik küpeleme başlatıldı. Böylece aşılanan, sağlık muayenesi yapılan veya sevk edilen hayvanların kaydı ile veri tabanına aktarılması elektronik ortamda hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek.

Küçükbaş hayvanlara elektronik küpeleme

AYDIN KURMUŞ

Büyükorhan’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Koyun ve Keçilerin Elektronik Olarak Kimliklendirilmesi ve Kaydı Projesi Teknik Yardım Bileşeni” kapsamında küçükbaş hayvanların elektronik küpeleme işlemine başlandı.

Durhasan Mahallesi’nden başlanan elektronik küpe takılma işlemi ile birlikte aşılanan, sağlık muayenesi yapılan veya sevk edilen hayvanların kaydı ile veri tabanına aktarılması elektronik ortamda hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Proje kapsamında ilk etapta 750 küçükbaş hayvana elektronik küpe takılırken, 2 yıl sürecek projede Büyükorhan’da 26 bin küçükbaş hayvana küpe takılması hedefleniyor.

MİKROÇİPLİ KÜPE

Büyükorhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayrettin İnal, “Bursa’da ilk elektronik küpeleme işlemi Büyükorhan ilçemizde başlamıştır. Proje kapsamında tüm küçükbaş hayvanların tanımlanması ve kaydı, hayvanların kulaklarına takılacak mikroçipli elektronik küpe ile gerçekleştirilecektir. Elektronik küpeleme sayesinde ve her personelde bulunacak el terminalleri aracılığı ile kayıtlardaki hata payının en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Aşılama, destekleme, sevk, kesim gibi tüm iş ve işlemlere ilişkin kayıtlarda çok büyük kolaylıklar sağlanacaktır. Projenin ülke genelinde uygulanmasıyla, hayvancılık ve hayvansal üretim verilerimizin her an güncel olması sağlanacaktır” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUMLU

Projenin aynı zamanda Avrupa Birliği’ne uyumlu olduğunu ifade eden Büyükorhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayrettin İnal, “Sağlıklı ve güvenilir verilerin bulunduğu bir kayıt sisteminin kurulmasını da desteklemektedir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X