Küçükbaşa ilgi artıyor

Bursa Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Veteriner Hekim Yıldırım Oran, her geçen yıl küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine ilginin arttığını belirtti.

Küçükbaşa ilgi artıyor

GÜRHAN ADANA

Bursa Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Veteriner Hekim Yıldırım Oran, Birlik kayıtlarında Bursa ve ilçelerindeki hayvan varlığının 176 bin 680 koyun, 86 bin 540 keçi olmak üzere 263 bin 220’ye ulaştığını söyledi. 

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarının başında pazarlama geldiğini ifade eden Oran, özellikle keçi sütünü değerlendirme konusunda sıkıntılar yaşandığını anlattı. Oran, “Köylerdeki üretim miktarlarının azlığı yüzünden süt soğutma tankları kurma maliyetleri karşılanamıyor. Bu nedenle keçi sütü üreticileri, ürünü satacak yer bulamıyorlar. Kimileri kendi imkanlarıyla yakınlardaki mandıralara, kimileri dondurmacılara götürüyor. Kimi yetiştiriciler ise sütleri peynir yaparak değerlendiriyorlar” dedi.

 

PAZARLAMA SORUNU

Koyunlardan yapağı, keçilerden ise keçi kılı elde edildiğinin altını çizen Oran, keçi kılının, ip ve çadır yapımında değerlendirildiğini kaydetti. Keçi kılından elde edilen ip ve kıl çadırların Ortadoğu ve Arap ülkelerine, koyunlardan elde edilen yapağıların ise Çin’e ihraç edildiğini belirten Oran, ülke içinde bazı halı fabrikalarının da yapağı alımı yaptığını söyledi. Oran, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin elde ettiği ürünlerin pazarlanması konusunda yaşanan sıkıntıların ortadan kalkmasıyla, bu alana yönelişin daha da artacağını vurguladı. Devlet destekli geniş bir organizasyon gerektiğinin altını çizen Oran, “Bu konuda girişimler yapıyoruz. Amacımız, küçükbaş hayvan varlığının daha da artması ve yetiştiricilerin elde ettikleri ürünlerin satışından daha çok kazanmasıdır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X