Küçükbaşa yöneliş artıyor

Tarımsal potansiyeliyle dikkat çeken Yenişehir’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde büyük mesafeler kat ediliyor. İlçede koyun sayısında artış görülürken, yetiştiricilerin en önemli sorunlarının başında sertifikalı çoban bulamamak geliyor.

Küçükbaşa yöneliş artıyor

GÜRHAN ADANA

 

Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi içi atılan adımlar sonuç vermeyi başladı. 

Daha az sermaye ve yatırım gerektiren küçükbaş yetiştiriciliği Yenişehir’de de önemli bir aşama kaydetti. İlçedeki koyun yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, devlet desteklemelerinin ve uygun ödemeli banka kredilerinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelişi arttırdığını vurguladı. 

Aranmaz, “2014 yılı kayıtlarına göre ilçedeki koyun ve keçi varlığı 40 bin 672’ydi. Bugünkü  kayıtlara göreyse küçükbaş hayvan sayısı 48 bin 480’e ulaştı. Bu hayvan varlığının 5 bine yakınını dağlık köylerde küçük aile işletmeleri tarafından yetiştirilen keçiler oluşturuyor” dedi.

AVANTAJLI KREDİ DESTEĞİ

Özellikle koyun yetiştiriciliğinin büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine tercih edilmesinin birçok etkeni olduğunu anlatan Aranmaz, “Ziraat Bankası aracılığıyla avantajlı yatırım ve işletme kredileri verilerek yetiştiriciler destekleniyor. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği’ne üye olup devlet desteklemelerinden de yararlanabiliyorlar. Bunun yanında koyun yetiştiricileri pazar sıkıntısı yaşamıyorlar. Yetiştirdikleri hayvanları kasaplara satarak kolayca elden çıkarabiliyorlar. Ayrıca, koyun yetiştiriciliği işinden elde ettikleri kazanç, yaptıkları çalışmaya değiyor. Çünkü kırmızı ete olan talep her geçen gün artıyor, bu da satış fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.

KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

İlçedeki küçükbaş hayvan varlığının yüzde 10’luk bölümünü ise keçilerden oluştuğunu ifade eden Aranmaz, özellikle dağ köylerinde keçi yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi. Keçi yetiştiricilerinin hayvanlardan sağladıkları sütten yaptıkları peynir ve tereyağını sattıklarını ve aile geçimine katkı sağladıklarını belirten Aranmaz, ‘Keçi sütünün dondurma sektöründe kullanılıyor. Bazı çiftlik sahipleri keçi yetiştiriciliği yaparak elde ettikleri sütleri dondurma imalatçılarına satıyorlar. Bu alanda pazar sorunu yaşanmadığı görülüyor’ dedi.

DİPLOMALI ÇOBAN ARANIYOR

Son yıllarda koyun yetiştiriciliğinin oldukça cazip bir uğraş durumuna geldiğini anlatan Aranmaz, yetiştiricileri ya da yetiştiriciliğe yeni başlayacakları en çok zorlayan konunun diplomalı çoban bulamamak olduğunu kaydetti. Aranmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Hayvanların kayıtlarını tutuyor ve aşılarını Müdürlük olarak biz yapıyoruz. Hayvan yetiştiricileriyle sıkı bir temas halindeyiz. Ancak zaman zaman, işlerinin çok iyi gittiğini, ancak diplomalı çoban eksiği hissettiklerinden yakınıyorlar’ diye konuştu.     

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X