Kulaca hedef büyütüyor

Hollanda’ya salça ihracatı yapan İnegöl Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2016 yılında hedef büyütecek. Kooperatif 2016 yılında 750 tonluk ihracat hedefliyor.

Kulaca hedef büyütüyor

SADULLAH ORGAN

Hollanda’nın İNPROBA firmasıyla yaptığı anlaşma gereği acı biber salçası ihracat eden İnegöl Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2015 yılında 1 milyon 200 bin liranın üzerinde ihracat gerçekleştirdi. 

2016 yılında Hollanda’ya 750 ton acı biber salçası ihraç etmek istediklerini belirten Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, geçen yıl Hollanda’nın İNPROBA firmasıyla 565 tonluk bir bağlantı yapıldığını ve bugüne kadar bunun 440 tonunun gönderildiğini söyledi. Uğur, kalan kısmın da şubat ayı sonuna kadar gönderileceğini bildirdi. Uğur, “Salça üretimimizde istihdam yaratıyoruz. 2015 yılında 400 bin liralık işçiliğim var. O nedenle bundan herkes istifade ediyor. Üretici de, çalışanda bundan istifade ediyor. 400-450 bin Euro Türkiye’ye giriyor” şeklinde konuştu.

2016’DA 750 TON

2016 yılı için de anlaşma yapacaklarını belirten Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, firma yetkilileriyle ön anlaşma yapıp, 2016’da ne kadar göndereceklerini kararlaştıracaklarını söyledi. Uğur, “Yeni sistemde, yani bigbag dediğimiz çuvallarla gönderdiğimiz için 2016 yılında ihracatımız daha fazla olabilir. 2016 yılındaki ihracat hedefimiz ise 750 tondur. Biz de ona göre üreticilerimize acı biber ektireceğiz. Bunun için gerek Gaziantep’ten, gerek Hatay’dan acı biber tohumu getirtiyoruz. Bizim potansiyelimiz Kemalpaşa Ovazatlı Köyü’dür. Yetişmediği zamanlar oradan alıyoruz. Bu sene 400 tonun üzerinde oradan acı biber aldık. Bizim bu yörede pek fazla acı biber tüketilmediği için üreticilerimiz ekmiyordu. Ama geçen yıl 300 ton civarında kendi yöremize ve Yenişehir’e ektirdik. Bu sene daha fazla olacaktır” dedi.

ÇEŞİT ARTACAK

Çiftçilerden kaliteli üretim yapmasını isteyen Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Çünkü 2016 yılı içerisinde sadece salçada ve biberde değil, diğer ürünlerde de ihracat yapabiliriz. Avrupa tarımda ihtiyarladı. Bizim ürün yetiştirmemiz lazım” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X