Kumyaka`ya salamura tesisi

Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi`nin geçtiğimiz yıl hazırladığı Zeytin Salamura Tesisi Projesi, IPARD Hibe Programı çerçevesinde AB`den 675 bin TL hibe almaya hak kazandı.

Kumyaka`ya salamura tesisi
ÖMER BİLİK
 
Mudanya’nın Kumyaka Mahallesi’nde kurulu bulunan 280 üyeli S.S. Kumyaka Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhtar Ramiz Batmaz, inşaatına başlanan Zeytin Salamura ve Paketleme Tesisi ile bölgenin zeytini ile kalkınacağını söyledi.
 
Kooperatif tarafından 2013 yılında Zeytin Salamura Tesisi Projesi hazırlayıp IPARD Hibe Programına sunduklarını belirten Batmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın projeyi kabul ettiğini ve toplam 1 milyon 350 bin TL değerindeki projenin yüzde 50’sinin AB tarafından hibe olarak verileceğini bildirdi. Batmaz, hibe olan 675 bin liranın yılsonuna kadar kooperatif hesabına yatırılacağını kaydetti.
 
350 TON KAPASİTELİ
 
Geçtiğimiz günlerde temeli atılan 450 metrekare alana tek katlı yapılacak tesisin 2015 yılının ilk aylarında faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirten Kooperatif Başkanı Ramiz Batmaz, tesisin yıllık 350 ton kapasiteli olacağını, zeytin salamura işleminin yanı sıra boylama, paketleme ve ambalajlama yapılarak perakende zeytin satışı yapacaklarını bildirdi.
 
BİRİNCİ ELDEN SATIŞ
 
Tarımsal Kalkınmayı Desteklenme Kurumu Bursa İl Müdürü Temel Naci Karslı’nın da katıldığı toplantıda konuşan Batmaz, Kumyaka’nın kalkınmasının zeytincilikten geçtiğini ifade etti. Batmaz, “AB’nin IPARD kapsamı içerisinde Tarımsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu’na bir proje yaptık. 1 milyon 350 bin liralık bu projenin yüzde ellisi yaklaşık 675 bin lirası AB hibe destekli, geri kalan rakamı da Kumyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin eş finansman desteğiyle inşaata başladık. Tesis faaliyete geçtikten sonra Kumyaka’daki tüm zeytin üreticilerinin ürünlerini burada depolayıp, burada permante edip, paketleme ve ambalajını bitirip toptan ve perakende satışını sağlayarak birinci elden ucuz ve kaliteli olarak satabileceğiz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X