Kuraklık gaz ithalatını rekor düzeye taşıdı

Türkiye’de kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerindeki üretimin azalması ve elektrik üretiminde doğalgaz santrallerinin devreye alınması doğalgaz ithalatını tarihin en yüksek seviyesine taşıdı.

Kuraklık gaz ithalatını rekor düzeye taşıdı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, ocakta doğalgaz ithalatı aylık bazda ilk kez 6 milyar metreküpün üzerine çıkarak, yüzde 5,1 artışla 6 milyar 216 milyon metreküp oldu.

Ocakta barajlı hidroelektrik ve akarsu santrallerindeki elektrik üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 18 azalarak yaklaşık 4,6 milyar kilovatsaate geriledi. Ocak 2017’de bu miktar 5,6 milyar kilovatsaat seviyelerinde bulunuyordu.

Bu dönemde hidroelektrik santrallerindeki üretim düşüşü doğalgaz santralleriyle telafi edildi. Böylece doğalgaz santrallerindeki elektrik üretimi ocakta geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 1,5 milyar kilovatsaat artarak 8,9 milyar kilovatsaate ulaştı

. Söz konusu dönemde santrallerdeki gaz tüketimi yüzde 26,7 arttı. Ocakta doğalgazın elektrik üretimindeki payı ise yüzde 22’den yüzde 29,2’ye yükseldi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X