Kuraklık yanında kanalları kırılan Bursa Ovası sulansın diye can suyu

Yapımına 1977 yılında başlanan Demirtaş Barajı’ndan Bursa Ovası’nın 1.800 hektarlık alanına sulama suyu taşıyan DSİ kanaletlerinin kimi fabrikaların ve apartmanların altında kaldı, kimi trafik kazalarında kırıldı. DSİ Genel Müdürvekili Kaya Yıldız’la görüşen AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, 10 milyon liralık yatırımla sulama suyunun borularla yeraltına alınacağını açıkladı. Kılıç, barajın da onarılıp ıslah edileceğini duyurdu… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Kuraklık yanında kanalları kırılan Bursa Ovası sulansın diye can suyu

Yapımını anımsıyoruz… Demirtaş’ın kuzeyinde Ballıkaya Deresi üzerindeki Demirtaş Barajı’nın inşaatı 1977 yılında başladı ve 1983’te tamamlandı.

Açıkça söylemek gerekirse…

Yaşamının 35 yılını DSİ 1. Bölge Müdürü olarak Bursa’ya hizmete adayan Erdem Saker’in her şeyden fazla önemsediği Bursa Ovası’nın sulanabilmesi, tarım alanlarının gelişmesi için Bursa’ya armağan ettiği işlevsel bir tesis oldu.

O süreçte…

Demirtaş Barajı’ndan gelen sular açık alanda kanaletlerle ovadaki tarım arazilerine dağıtılıyordu.

Ne var ki…

Sonraki yıllarda Demirtaş’ta kurulan Organize Sanayi Bölgesi tarım alanlarıyla karıştı, Demirtaş da kent olarak hızlı büyüdü ve tarım alanlarına genişledi.

Bundan da barajın suyunu tarlalara ulaştıran kanaletler çok etkilendi.

Nitekim…

Kanaletlerin bir bölümü fabrikaların, bir bölümü yeni yapılan apartmanların altında kalınca su akışı kesildi. Su gelmeyince de Bursa Ovası’nın 1.800 hektarlık bölümü sudan mahrum kaldı.

İşte…

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X