Kurban pazarlarında ‘tatil’ durgunluğu

Bursa’daki kurban pazarlarında bu yıl yüzde 30’a yaklaşan zamla küçükbaşları 800 liradan, büyükbaşları ise 8 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunan besiciler, 10 günlük bayram tatili nedeniyle satışların azlığından yakınıyor.

Kurban pazarlarında ‘tatil’ durgunluğu

ASLIHAN AYDIN

Bayrama az bir zaman kala kurbanlıklar, Bursa’da kurulan satış noktalarında yerlerini aldı. Küçükbaş hayvanlar ortalama 800 ile bin 500, büyükbaşlar ise 8 ile 13 bin arası değişen fiyatlardan alıcı bekliyor.

Alaaddinbey Kurban Pazarı’na dün farklı şehirlerden gelen kurbanlıklar görücüye çıktı. Besiciler, fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 20 artış olduğunu belirterek, bunun maliyet artışından kaynaklandığını ifade ettiler. Ayrıca kurban bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasının bellerini büktüğünden yakınan satıcılar, insanların başka şehirlere gittiği için satışların azaldığını savundular. Küçükbaş hayvan satıcısı Ömer Aslan, Diyarbakır’dan 150 civarında hayvan getirdiklerini, ancak şimdiye kadar 15-20’sini satabildiklerini söyledi. Kendi hayvanlarının biraz daha büyük olduğunu dile getiren Aslan, “Bizim fiyatlarımız bin 300 liradan 2 bin liraya kadar çıkıyor. Canlı ağırlıkları 80-90 kilo civarında genel olarak” diye konuştu.

SON HAFTA UMUDU

Bursalı hayvan satıcısı Ferit Koç, 200 hayvan getirdiğini ve bunların 30’unu sattığını kaydetti. Küçükbaş hayvan satıcısı Münir Gökçe de, 130 hayvandan henüz 2 tane satabildiklerini dile getirdi. Ardahan’dan geldiklerini ifade eden Gökçe, “Fiyatlar 900 liradan başlıyor ve bin 250 liraya kadar çıkıyor. İnşallah son hafta işler açılır. Yoksa geri götüreceğiz. Memlekette satarız” dedi. Küçükbaş hayvan satıcısı Gökhan İdis ise 70 tane hayvan getirdiklerini 40 tanesinin satıldığını vurguladı. Fiyatların 800 ile bin 400 arası değiştiğini kaydeden İdis, “Geçen yıl 600 lira olan hayvan bu yıl 800 liraya çıktı. İndirim olmaz. Marketlerde aynı hayvanlar daha pahalıya satılıyor” dedi. Muş’tan gelen hayvan satıcısı Erkan Erdeviren, 50 büyükbaşın 6 tanesini sattıklarını vurguladı. Henüz hareketlenme olmadığına işaret eden Erdeviren şunları kaydetti: “Tatilden dolayı insanlar memleketlerine gittiği için burada değiller. Bizim fiyatlarımız 6 bin ile 10 bin lira arasında değişiyor. Tabi pazarda 13-14 bine de dana var.”

GEÇEN YIL PİYASA DAHA İYİYDİ

Erzurumlu büyükbaş hayvan satıcısı Bedri Resuloğulları, fiyatların 7 bin 500 ile 13 bin arasında değiştiğini söyleyerek, “Yem, saman, araç paraları gibi birçok kaleme zam geldi. Geçen yıl 7 bin 500-8 bin olan kurbanlıklar 10 bin liraya çıktı” dedi. Muş’tan gelen Celal Çelik de, yaklaşık 55 hayvan getirdiklerini ve 12’sini sattıklarını belirtti. “Son hafta için umudumuz var” diyen Çelik, geçen yıl piyasanın daha iyi olduğunu savundu.

800 KİLOLUK BÜYÜKBAŞ 16 BİN LİRA

Kurban pazarında 800 kiloluk büyükbaş bir hayvan da dikkat çekiyor. Satıcı Veysel Koç, simental ırka sahip büyükbaş hayvanının 16 bin liralık fiyatıyla alıcısını beklediğini söyledi. Afyon’dan geldiklerini bildiren Koç, “22 tane getirmiştik. 10 tanesini sattık. Ancak bizim her yıl gelen sabit müşterilerimiz var. Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 20 artış yaşandı. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı” diye konuştu. Büyükbaş hayvan satıcısı Can Adıyaman ise 40 tane hayvan getirdiklerini ancak 8’ini satabildiklerini bildirdi.  Kurban bayramı tatili nedeniyle pazara müşteri gelmediğinden yakınan Adıyaman, ellerindeki kurbanlıkların fiyatlarının 11 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Satıcı Rahmi Sancak, dişi hayvanların yasaklanmasıyla erkek danaları daha pahalı aldıklarından yakındı.

SAHTE RAPOR UYARISI

Bazı satıcılar, dişi hayvan kesiminin yasaklanması ile sıkıntıların yaşandığını, iyi niyetli olmayan kişilerin hayvanlara sahte ‘damızlık değildir’ diye raporu alarak, pazarlara sokmasından yakındılar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X