Kurbana eziyete para cezası!

Kurban Bayramı’nda hayvanı usulüne uygun kesmedikleri veya kurbana kötü muamelede bulundukları belirlenenlere, 2 bin 511 liraya varan para cezası uygulanabilecek.

Kurbana eziyete para cezası!

Bayramda kurban kesim yerleri ve vatandaşların bu amaçla kullandığı alanlar, belediyeler, çevre ve orman, sağlık, orman ve su işleri müdürlükleri ekiplerince denetlenecek. Geçen yıllarda yaşanan olumsuz görüntülerin tekrarlanmaması için vatandaşlar uyarılacak. 

Denetimler sırasında, uyarılara rağmen usulüne göre kesim yapmadıkları veya bu sırada kurbana eziyet ettikleri belirlenenlere ceza verilecek. Bu tür durumlar tutanakla tespit edilerek, orman ve su işleri müdürlüklerine bildirilecek. Müdürlük, tutanakları Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri gereği cezai işleme dönüştürebilecek.

NELERE DİKKAT EDİLECEK

Kanunun ‘hayvanların kesimi, öldürülmesi ve yasaklar’ konulu maddesi ‘Hayvanların kesilmesi, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır’ hükmünü içeriyor. Bu kapsamda Kurban Bayramı’nda buna aykırı davrananlara, bin 2 lira ceza verilebilecek.

 

Kanundaki ‘Dini amaçla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi, kesim yerleri, ehliyetli kesim yapacak kişiler ve ilgili diğer hususlar, bakanlık, kurum ve kuruluşların görüşü alınarak, Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı olduğu bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir’ hükmüne uymayanlara da 2 bin 511 lira ceza uygulanabilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X