Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl, kurbanlıklar için halkın ödeyeceği tutarın toplamda 10 milyar 193 milyon lirayı bulmasının beklendiğini söyledi.
Bayraktar, kurbanlık fiyatları, kurbanlık hayvan varlığı ve üreticilerin beklentilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bu yıl Kurban Bayramı döneminde hayvan fiyatlarının, illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte büyükbaşta 4-19 bin lira, küçükbaşta ise 600 lira ile 2 bin lira arasında değişeceğinin tahmin edildiğine işaret eden Bayraktar, ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaşların canlı kilogram fiyatının 18,93 lira, küçükbaşların canlı kilogram fiyatlarının ise 18,99 lira olduğunun görüldüğünü bildirdi. Bayraktar, bu yıl yaklaşık 950 bini büyükbaş, 3 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 950 bin hayvan kesileceğini tahmin ettiklerini vurgulayarak, ”Bu tahminle, 2017 yılında, kurbanlıklar için halkımızın ödeyeceği tutarın toplamda 10 milyar 193 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz” dedi.
SIKINTI YAŞANMAYACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 150 bini büyükbaş, 4 milyonu küçükbaş olmak üzere 5 milyon 150 bin hayvan olduğuna dair açıklamalarına dikkati çeken Bayraktar, ”Bu demektir ki Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin ettiğimiz büyükbaş hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir. Ziraat Odalarımızla yaptığımız görüşmeler de bu görüşü destekler niteliktedir” ifadesini kullandı.
ÜRETİCİNİN ‘TATİL’ ENDİŞESİ
Üreticilerin, bu yıl bayram tatilinin çok uzun olması nedeniyle, birçok kişinin tatili tercih edip kesim yapmayacağını düşündüğünü dile getiren Bayraktar, ”İnşallah bu endişe yersiz çıkar, üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır ve hayvanlarını uygun fiyata satarlar. Üreticinin elinde satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumunun (ESK) bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimiz açısından çok önemlidir. Bunun için yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak bayrama özel belirlemeleridir.”
KASAPLAR MİLYONLARCA LİRA KAZANACAK
TZOB Başkanı Bayraktar, kurban bayramlarının son yıllarda kasaplar için de önemli bir gelir kapısı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: ”Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250 lira civarında para almaktadır. Büyükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesileceği tahminiyle, 475 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 118 milyon 750 bin lirayı bulacaktır. Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından kesileceği hesabıyla 1 milyon 500 bin baş küçükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 75 milyon liraya ulaşacaktır. Buna göre, kasaplara ödenecek bedel toplamda 193 milyon 750 bin liraya ulaşacaktır. Bunların yanı sıra kelle, paça, işkembe, bağırsak gibi sakatatlar kurban kesenler tarafından çoğunlukla alınmamakta, kasaplara veya toplayıcılara bırakılmaktadır. Bu da ciddi bir ekonomik değer oluşturmaktadır.”
ÖZDİLEK’TE SATIŞLAR DEVAM EDİYOR
Özdilek Bursa Alışveriş Merkezi, her yıl olduğu gibi bu yılda kurban satışlarına başladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Balıkesir ve Afyon yöresinde doğal ortamda yetişen ‘Kıvırcık’ ve Tokat yöresine ait ‘Karayaka’ ırkı hayvanlardan oluşan kurbanlıkların canlı kilogram fiyatı 26,90 lira ile 28,90 lira olarak belirlendi. 31 Ağustos’a kadar devam edecek satışlarda tüketicilere kredi kartı ile ödeme seçeneği ve anlaşmalı kartlarda taksit imkanı da sunan Özdilek Bursa AVM’de kurulan modern satış ve kesim alanından satın alınan kurbanlıklar padoklarda besleniyor ve emanet fişinde belirtilen tarih ve saatte et sahibine teslim ediliyor.