Kurbanlık fiyatları açıklandı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bazı illerdeki fiyatlarla ilgili açıklama yaptı. İşte illere göre kurbanlık fiyatları…

Kurbanlık fiyatları açıklandı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, bu yılki kurbanlık fiyatları ve sayıları, üreticilerin beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldığını hatırlatan Bayraktar, kurban ibadetinin, Allah’a yakınlaşmayı, insanlar arasında dayanışma ve paylaşımı amaçladığına dikkati çekti.

Bayraktar, komşu ülkelerden kaçak kurbanlıkların getirildiği, geçen yıl kesilen kurbanlıkların küpelerini biriktiren bazı kişilerin, bu küpeleri kaçak hayvanlara taktığı yönünde iddiaların gündeme geldiğini hatırlatarak, “Vatandaşlarımız, kurbanlarını güvenilir, tanıdıkları satıcılardan ve veteriner hekim kontrolündeki hayvan pazarlarından alsınlar. Ayrıca vatandaşlarımız, satın alacakları kurbanın pasaportunu, nakil belgesini görsünler. Pasaporttaki numarayla kulak küpesindeki numara tutuyor mu, ona baksınlar” uyarısında bulundu.

Kurban Bayramı’nda 850 bini büyükbaş, 2 milyon 300 bini ise küçükbaş olmak üzere 3 milyon 150 bin hayvan kesimi yapılacağını bildiren Bayraktar, illere ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte bu yıl kurban fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 700 lira ile 14 bin lira, küçükbaşta ise 400 lira ile 1400 lira arasında değişeceğini ifade etti.

Canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 12 ile 22 lira, küçükbaşta kilogram başına 9 lira ile 19 lira arasında olacağının beklendiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Fiyatlar geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 24,5, küçükbaşta ise yüzde 5,1 oranında arttı. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul’un Anadolu yakasında 16-18 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara’da 15-16 lira, İzmir’de 15 liradan satılıyor. Küçükbaş hayvanlarda İstanbul’un Anadolu yakasında 16-19 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-16 lira, Ankara’da 15 lira, İzmir’de 14 lira 50 kuruş-16 lira düzeyinde bulunuyor.”

Bayraktar, özellikle büyükbaş hayvan fiyatlarının artmasında, üreticilerin besiye koydukları hayvanların fiyatlarının yükselmesinin etkili olduğuna işaret etti.

Kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 230 bin büyükbaş, 3 milyon 830 bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, “Yıllık ortalama kesilen büyükbaş hayvanın 1,5 katı büyükbaş, 1,7 katı da küçükbaş kurbanlık hayvan mevcut. Üreticilerimizin elinde yeterli sayıda kurbanlık hayvan vardır. Kimse, ‘acaba hayvan bulabilir miyim?’ diye bir endişe yaşamasın” ifadelerini kullandı.

Üreticiler korumalı

Bayraktar, satışların beklenen düzeyde gerçekleşmemesi durumunda üreticilerin korunması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“Bayram döneminde satılamayan hayvanlarının, maliyetlerin altında yok pahasına ellerinden çıkmaması büyük önem taşıyacaktır. Bu durumda Et ve Süt Kurumunun üreticilerimizin satılamayan hayvanlarını bayram sonrasında uygun bir fiyata alması önem kazanacak. Bunun için yetkililerden beklentimiz, kurbanlıkları satamayan ve elinde kalan üreticilere yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, üreticilerimizin yaptıkları masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin bir yıllık emekleri boşa çıkmayacak, mağdur olmaları engellenecektir.”

Kurban Bayramı döneminde kesilecek 3 milyon 150 bin baş canlı hayvan için üreticilerin 2 milyar liranın üzerinde yem masrafı yaptığının tahmin edildiğini belirten Bayraktar, vatandaşların ise kurbanlık almak için yaklaşık 6,8 milyar lira harcama yapmasını beklediklerini söyledi.

Bayraktar, kurbanlıklardan elde edilecek derilerin ekonomik değerinin yaklaşık 81 milyon lira olacağını ve ekonomiye kazandırılan deri değerinin de 65 milyon lira civarında gerçekleşeceğini bildirdi.

Satış yerleriyle ilgili belediyelere çağrıda bulunan Bayraktar, “Ülkenin birçok yerinde belediyeler, satış yerlerini özel sektöre kiralıyorlar, onlar da çok fahiş fiyatlarla üreticilerimize kiralama yapıyorlar. Belediyelerden ricamız, lütfen buraları siz kiralayın ve uygun fiyattan üreticilerimize verin” diye konuştu.

Kasaplara bayramda 164 milyon lira ödeniyor

Bayraktar, bayramların son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı olduğunu ifade etti. Kasapların, kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250 lira civarında para aldığını belirten Bayraktar, vatandaşların, kurban kesimleri için kasaplara yaklaşık 164 milyon lira para ödediğini kaydetti.

“Teröre Hayır Kardeşliğe Evet” organizasyonu

Türkiye’nin ve İslam dünyasının sıkıntılı bir süreçten geçtiğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Milletimiz bir terör belasıyla karşı karşıya. Yaklaşık iki aydır çok sayıda askerimiz, polisimiz, korucumuz şehit düştü. 14 sivil toplum kuruluşu, sendika ve meslek örgütlerinin başkanları olarak ‘Teröre Hayır Kardeşliğe Evet’ hedefiyle Ankara’da bir araya geldik. Yarın, saat 16.30’da Türkiye’nin dört bir tarafından gelip Ankara’da Sıhhiye’de toplanma kararı aldık. Büyük bir organizasyon düzenliyoruz. Bütün halkımızı da davet ediyoruz. Sıhhiye Meydanı’nda buluşup Birinci Meclis’te yürüyüşümüzü sonlandıracağız. Tüm halkımıza ‘Sen de Katıl’, ‘Komşunu Al Gel’, ‘Bayrağını Al Gel’ diyoruz. Terörün bitmesi, kardeşliğin pekişmesi için yapacağımız bu organizasyon, provokasyonlara, kardeşliği bozma eğiliminde olan her türlü tutum ve davranışa da bir cevap olacaktır.”

Bayraktar, Mescid-i Aksa’da yaşananlar nedeniyle İsrail’i şiddetle kınadığını belirterek, “İsrail askerlerinin camiyi basması, namaz kılan Filistinlilere göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları atması, minbere postallarıyla çıkması Müslümanların kutsallarının çiğnenmesi demektir. Kutsal değerlerimize yapılan bu tecavüz asla kabul edilemez, görmezden gelinemez” şeklinde konuştu.

Bazı illerimizde tahmini üretici büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan satış fiyatları:

Bazı illerimizde büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvanların canlı kilogram ortalama fiyatları ve geçen yıl Kurban Bayramı’na göre fiyat değişimleri şöyle: 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X