‘Küresel ekonomiyi zor bir süreç bekliyor’

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Köse, “Küresel ekonomi, 2016-2017 yıllarında kritik ve zorlu bir geçiş dönemi yaşayacak” dedi.

‘Küresel ekonomiyi zor bir süreç bekliyor’

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Ayhan Köse, küresel ekonominin 2016 ve 2017’de kritik ve zorlu bir geçiş dönemi yaşayacağını belirterek, ancak şimdilik ufukta yeni bir küresel durgunluğun görünmediğini söyledi.

Köse, “Çöküş ve Canlanma: Küresel Durgunluk ve Toparlanma Dönemlerini Anlamak” başlıklı yeni kitabının yayınlanmasının ardından AA muhabirinin dünya ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı.

Ayhen Köse, küresel ekonominin gelecek yıllarda yeniden durgunluğa sürüklenmesi ihtimaline ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

“Şimdi geriye dönelim ve bu soruyu 2007 yılında 2008-2009 dönemi için sorduğunuzu varsayalım. Sanırım o zaman birçok ekonomistin bu soruya vereceği yanıt, ‘düşük bir ihtimal’ olurdu. Bu günlerde yanıt hala aynı ama özellikle yükselen piyasa ekonomilerinde gördüğümüz zayıflık ve gelişmiş ülkelerin hala kırılgan olan toparlanma süreci, küresel ekonominin önünde olan çok önemli engeller. Küresel ekonomi, 2016 -2017 yıllarında kritik ve zorlu bir geçiş dönemi yaşayacak. ABD para politikalarının normalleşmesi, Avro bölgesinde büyümenin sürdürebilir hale gelmesi, emtia fiyatlarının yeni bir denge bulması ve Çin’in yavaşlama sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi, bu geçiş döneminin ana unsurları olacak.”

Uzun bir süre “mucizevi” bir büyüme performansı gösteren Çin’in yumuşak bir şekilde yavaşlamasını, “sağlıklı bir gelişme” olarak nitelendiren Köse, Çinli politika yapıcıların, hızlı büyümenin getireceği riskleri iyi bir şekilde değerlendirerek görece daha düşük, ancak daha sürdürülebilir bir büyüme modeline geçmeye karar verdiklerini belirtti.

“Yavaş küresel büyümede politika belirsizliklerinin de rolü var”

Köse, 2009 sonrasında gözlenen yavaş küresel büyümede, ekonomi politikalarındaki belirsizliğin de rolü olduğunu savunarak, özellikle gelişmiş ülkelerde kriz sonrası uygulanan politikaların bu belirsizlikte önemli rol oynadığını anlattı.

Köse, “Önümüzdeki birkaç yılın küresel ekonomi için zor bir geçiş dönemi olacağı kesin, fakat Dünya Bankası da dahil olmak üzere belli başlı uluslararası kurumlar, dünya ekonomisinin 2016-2017 yıllarında büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Yani şimdilik ufukta yeni bir küresel durgunluk görünmüyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X