Küresel krizin etkileri geçmedi

Küresel ekonomik büyümenin zayıf ve dengesiz olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, krizin tam anlamıyla atlatılamadığını kaydetti.

Küresel krizin etkileri geçmedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Washington’a gitti.

 

‘Küresel Ekonominin Karşısındaki Zorluklar ve G20’nin Rolü’ başlıklı ‘Think 20’ etkinliğine özel konuşmacı olarak katılan Babacan, Türkiye’nin liderliğinde toplanacak G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda küresel ekonominin sorunlarına odaklanacaklarını belirtti. 

Ağırlıklı olarak petrol fiyatlarındaki gerileme, güçlenen dolar ve zayıflayan dünya ticaretini masaya yatıracaklarını söyleyen Babacan, küresel ekonomik büyümenin zayıf ve dengesiz olduğuna dikkat çekti. 

Ali Babacan, ‘Küresel kriz başladığında, bunun etkilerinin derin ve uzun süreli olacağını söylemiştik. Yaklaşık 10 yıl sonra haklı çıktığımızı görüyoruz. Krizin etkileri hala tam anlamıyla atlatılabilmiş değil. En kötü dönemi geride bırakmış olabiliriz ancak ilerleme tatmin edici değil’ dedi.

YAPISAL REFORMLAR EKSİK

Babacan, ABD ve İngiltere’nin büyüme beklentilerinin olumlu olduğuna işaret ederken, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının genişleyici para politikalarının umut verdiğini, ancak yapısal reformlar konusunda hala eksik kalındığını dile getirdi. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin de yavaşladığını vurgulayan Babacan, ‘Küresel büyümenin büyük bölümü hala gelişmiş ülkelerden geliyor ve bu ülkelerin küresel ekonomideki payları artmaya devam ediyor’ diye konuştu.

DÖVİZ DİKKATLE İZLENMELİ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düşen petrol fiyatlarının bazı ülkeleri olumlu, bazılarını ise olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bu gelişmeden kaynaklanan net etkinin nispeten olumlu olduğunu kaydeden Babacan, döviz kurundaki dalgalanmaların da birçok ülke ve şirketi etkilediğini bu nedenle dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti. Babacan, ayrıca düşen ticaret hacmini yükseltecek girişimlere ihtiyaç duyulduğunu ve G20’nin bu konudaki girişimlerini sürdüreceğini vurguladı.

BAŞKANLIK SEÇİMLE BELİRLENDİ

G20 dönem başkanlığının rotasyonla değil, seçimle belirlendiğini ve Türkiye’nin de bu göreve üç yıl önce seçildiğini hatırlatan Babacan, görev süresince öncelik verilecek konuları kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olarak 3 başlıkta sıraladı. 

Babacan, G20’nin dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, nüfusunun üçte ikisini, küresel ticaretin yüzde 75’ini temsil ettiğinin altını çizerek, ‘G20 olarak düşük gelirli ülkeler için neler yapabiliriz sorusuna yanıt arayacağız. Bu yaklaşımımız sadece bağış toplama faaliyetinden ibaret olmayacak” dedi.

W20 ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

G20’nin pek çok farklı çalışma gruplarına sahip olduğuna dikkat çeken Babacan, Think20 (T20), Business20 (B20), Labor20 (L20), Youth20 (Y20), Civil20 (C20) gibi yapıları örnek gösterdi. Babacan, şuan da W20 (Kadın20) adı altında yeni bir grup başlatmakta olduklarını dile getirdi. 

Babacan, G20 bünyesinde bir ilk niteliği taşıyan ve G20 ülkelerinden de geniş destek gören W20’nin, kadınların iş dünyasındaki rolünün ve etkinliğinin nasıl artırılabileceği, kadın girişimciler için nasıl daha fazlasının yapılabileceği konularına odaklanacağını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X