Küresel risk ve terör uyarısı

Fitch, terörün hem yabancı yatırımcılar hem de toplum üzerinde negatif etki yarattığını belirtirken; Moody’s ise Türkiye’nin, gelişen beş ekonomi arasında dış risklere karşı en hassas ülke olduğunun altını çizdi.

Küresel risk ve terör uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye’ye önemli uyarılar geldi. ‘Sıfırcı Hoca’ olarak bilinen Moody’s, Türkiye’nin yükselen siyasi riskler göz önüne alındığında, gelişen beş ekonomi arasında dış risklere karşı en hassas ülke olduğunu açıkladı ve yıllık dış borç oranı, dış sermayeye yüksek bağımlılık gibi etkenlere işaret etti. Kuruluşun, Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Endonezya’yı kapsayan raporunda, küresel sermaye akımları sonucu Brezilya ve Türkiye’nin 2015 yılının ilk yarısında en büyük kur ve döviz rezervi kaybı yaşayan ülkeler olduğu ifade edildi. 

RİSK DAHA DA ARTABİLİR

Gelişmekte olan piyasaların önündeki en önemli dış tehdidin Fed’in para politikasında normalleşmeye gitmesi ve Çin’de beklenilenden daha sert bir yavaşlama görülmesi ihtimali, aynı zamanda bu piyasalara yönelik risk iştahının gerilemesi olduğu kaydedilirken, ülkelere has durumların bu riskleri daha da arttırabileceği vurgulandı. Bunun yanında, raporda gelişen ekonomi tahvillerinin 2015-2016 yıllarına yönelik küresel kredi niteliklerini belirleyecek olan risklere karşı, şoklara dayanıklılıklarının değiştiği belirtildi.

NEGATİF ETKİ YARATIYOR

Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay ise, şu anda yaşanılan politik ve jeopolitik risklerin Türkiye’nin ekonomik performansına nasıl bir etki yapacağını gözlemlemeye devam ettiklerini belirtti. ”Bu risklerin, bankacılık sektörünü, reel sektörü ve ülke ekonomisini nasıl etkileyeceğini görmemiz gerekiyor” diyen Üstay, sözü teröre getirdi. Terör olaylarının hem yabancı yatırımcılar hem de toplum üzerinde negatif bir etki yarattığının altını çizen Üstay, ”Bizim gözlemlemek istediğimiz bu tip olayların sürekli olup olmayacağı ve ekonominin üzerinde nasıl bir etki yaratacağı” ifadelerini kullandı.

BÜTÇESİ BBB’DEKİ DİER ÜLKELERE GÖRE KUVVETLİ

Gülcan Üstay, terörün olumsuz etkilerine dikkat çekerken Türkiye ekonomisindeki artılara da dikkat çekti. Türkiye, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yurt dışından ve içeriden tetiklenen bazı unsurlarla başa çıkmayı öğrenen bir ülke haline geldiğini ifade eden Üstay, ”Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde ülkenin dayanıklılığı arttı. Küresel krizlerden geçtiğimiz bu dönemde, hem Türk bankacılık sistemi hem de ülkenin sıkı para politikası risklere karşı ülke ekonomisini korumayı ve dengede tutmayı başardı. Bu, en önemli başarılar arasında bulunuyor. Para politikaları ve sağlam bankacılık sektörü, ülkenin diğer ‘BBB-‘ ülkelerinden pozitif ayrışmasına neden oldu. Zayıflıklarımız ise; cari açık ve fonlama açığımızın devam etmesi. Ancak Türkiye’nin bütçe disiplini, ‘BBB’ medyanındaki diğer ülkelere göre kuvvetli durumda.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X