‘Kürtlere karşı savaşmayız’

Irak ordusu 3 bin kişilik birlikle Kerkük sınırına konuşlandı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi ise orduyu Kürtlere karşı savaştırmayacaklarını ancak anayasayı da uygulayacaklarını söyledi.

‘Kürtlere karşı savaşmayız’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKYB) referandum sonrasında,  Irak Ordusu’ndan 3 bin kişilik bir birlik  Kerkük sınırına konuşlandı.  Irak birliğinin  Kerkük’e yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta konuşlandığı gözlenirken, kent çevresinde de yoğun bir hareketlilik yaşanıyor.

Haşdi Şabi Ordusu’nun 16. Tugay komutanı Nebil İsa Kerkük ve Musul’da durumun gergin olduğunu bildirdi ve  Irak ordusuyla birlikte olası bir operasyonda hazır beklediklerini söyledi.

İBADİ’DEN “SAVAŞMAYIZ” AÇIKLAMASI

Bölgeye askeri bir operasyon yapılacağı haberi tansiyonu daha da yükseltti. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ‘Orduyu halkımıza karşı kullanmayacağız ve Kürtlere karşı savaş başlatmayacağız.’ dedi.

Devlet televizyonunda konuşan İbadi, ‘Ordumuzu, halkımıza karşı kullanmayız, Kürt vatandaşlara karşı da savaşmayız. Görevimiz, ülkenin toprak bütünlüğünü korumak, anayasayı uygulamak ve vatandaşlarımız ile ulusal kaynaklarımızı korumaktır” ifadelerini kullandı.

‘KERKÜK’TE EMNİYET TÜRKMENLERİN ELİNDE’

Kerkük’e 15 km uzaklıktaki Tazehurma bölgesinde Haşdi Şabi ordusunun 16. Tugayı bulunuyor. Tugayda bulunan askerlerden biri  DHA’ya yaptığı açıklamada, “ Kerkük’te emniyet bizim elimizde Türkmenlerin elinde. Burasını peşmergeye vermeyeceğiz.  Kerkük Türkmen’di hep Türkmen kalacak.  Kerkük’ü olsun Musul’u olsun Türkmen’dir Türkmen kalacağız. Canımızı versek bile  Kerkük’ü vermeyiz. Türkmenler zulüm çekiyor burada ama biz burayı bırakmayacağız’dedi. 

PEŞMERGE 2 ANA YOLU KAPATTI

IKYB de,  Irak hükümetinin saldırı hazırlığı yaptığı yönündeki istihbarat bilgileri üzerine harekete geçti. Peşmerge güçleri, dün sabah saatlerinde güvenlik amacıyla, Hazır bölgesinde, Duhok ve Erbil’den Musul’a giden 2 ana yolu kapattı. Bağdat ve Musul yönlerinden  Kerkük’e uzanan ana yollar, ağır makinalı silahlar ile donatılmış ‘kontrol noktaları’ bulunuyor. Bu kontrol noktalarından bazıları yalnızca Peşmerge kontrolündeyken, bazıları ise Haşdi Şabi ordusunun Türkmen ve Peşmerge güçlerinin ortak kontrolünde bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X