Kurtulmuş ve Zeybekci’den Rıza Sarraf açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rıza Sarraf’a ödül verilmesi konusunda konuştu.

Kurtulmuş ve Zeybekci’den Rıza Sarraf açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TBMM’ye gelerek milletvekili kaydını yaptırdı.

Kurtulmuş ve Zeybekci kayıt sonrası, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin dün düzenlediği törende  Rıza Sarraf’a ödül verilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

“Bu karenin içerisinde yer almasaydık”

 

Numan Kurtulmuş bir gazetecinin “Rıza Sarraf’a ödül verilmesi rahatsızlık yarattı mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

 

“Dün ödül törenine, daha doğrusu toplantıya gittiğimiz zaman kime ödül vereceğimizi, kime hangi bakanın ödül vereceğini bilmiyorduk. Sahneye bakanlar olarak davet edildik. Benim bulunduğum süreçte 10 şirketin temsilcilerinin isimleri okundu. Ben hayatımda hiç görmediğim, bundan sonra da yolda görsem tanır mıyım, tanımaz mıyım bilmediğim bir isimle orada hemen o anda bir oldu bittiyle defakto olarak karşılaştık. Keşke bu töreni düzenleyenler kime ödül vereceğimizi bize önceden söylemiş olsalardı. Eğer önceden bu isme ödül vereceğimi biliyor olsaydım o karenin içerisinde yer almazdım. Bu karenin ortaya çıkmış olması, bu fotoğrafın ortaya çıkması inanın ki herhalde en çok bana rahatsızlık vermiştir. Dolayısıyla keşke bu organizasyonu yapanlar bunları önceden ayarlamış olsalardı ve bu karenin içerisinde yer almasaydık.”

 

Kurtulmuş, koalisyon tartışmalarının anımsatılarak, “Siz hangisini daha muhtemel görüyorsunuz?” sorusu üzerine, henüz bütün bunların konuşulması için erken olduğunu belirtti.

 

Kurtulmuş, Meclis’teki yemin töreninin arkasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncelikle teamül gereği birinci parti olan AK Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakan’ı görevlendireceğini söyledi.

 

Daha sonra da koalisyon görüşmelerine başlanacağını ve resmi olarak sürecin yürüyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, “En kısa zamanda inşallah birinci turda Türkiye’yi tatmin edecek iyi bir koalisyonun ortaya çıkacağını ümit ediyoruz. Ama henüz başlanmış bir koalisyon görüşmeleri süreci olmadığı için bu konuda çok fazla bir şey söylemeyi uygun bulmuyorum” diye konuştu.

 

“Sizin gönlünüzden geçen nedir?” sorusuna Kurtulmuş, “Benim gönlümden geçen değil. Siyaset nihayetinde şartlar meselesidir. Milletin ortaya koymuş olduğu mesele bellidir. hiç bir partinin bu anlamda bir kırmızı çizgi dayatması içerisinde olmaması lazım” dedi.

 

Kurtulmuş, milletin kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, bütün partilerin milletin bu kırmızı çizgilerini iyi şekilde anlamaları neticesinde, “uzlaşmayla önemli bir koalisyonun olacağını” söyledi.

 

“Biz o ana kadar orada bunu bilmiyorduk. Bilseydik ne olurdu ayrı bir mesele…”

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, bir gazetecinin, “Dün katıldığınız ödül töreninde Rıza Sarraf’a ödül verildi. Sizin de bu karede yer almanız eleştirilere yol açtı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” soruları üzerine şöyle konuştu:

 

“Bazı şeyleri bence çok iyi değerlendirmek lazım. Ben adı geçen şirketin yönetim kurulu başkanını hayatımda ilk defa dün gördüm, simaen de tanımam. Oradaki listeyi belirleyen, ödül alınacak listeyi belirleyen hükümet değil. O liste kendiliğinden oluşur. İhracat yapan insanlara, sektörleri bazında birinci, ikinci ve üçüncülere verilen ödüllerdir. Ödül alan Sarraf’ın şirketi de birinci olmuş sektöründe. Biz o ana kadar orada bunu bilmiyorduk. Bilseydik ne olurdu, ayrı bir mesele….”

 

Zeybekci, “Bilseydiniz ne olurdu?” sorusuna, “İnsanlar ya masumdur ya da masum değildir, suçludur ve içeridedir. Adaletin huzurunda hesap verdiyse, gidip sonucuna katlanmıştır, mahkemededir veya mahkumdur. Bunu bu şekilde siyasetçilerin nerede olup olmayacağı, kimlerle yan yana resim çektirip çektirmeyeceğiyle ilgili bir değerlendirme yapacak olursak siyasi hayatı son derece zorlaştırırız. Sınırlarını son derece zorlarız. Bizim orada konuyla ilgili yapacağımız yorum; bizim listenin oluşumunda hiçbir şekilde dahlimiz yoktur, liste tamamen TİM Meclisi tarafından oluşturulmuş listedir. Zaten TİM’in de bir açıklama yaptığını duydum, okumadım, görmedim ama… Bence bu konu bizim, benim açımızdan ihracatta, sektöründe birinci olmuş olan bir şirketin yönetim kurulu veya bir temsilcisi olabilirdi. Benim için bu kadar” diye konuştu.

 

Vicdani olarak rahatsız olup olmadığı sorusuna Zeybekci, hayatında ilk kez gördüğü bir kişi olduğunu belirterek, “Vicdanen rahatsız olacak hiçbir şeyi hayatım boyunca yapmadım. Dün de öyle bir şey yaptığım inancında değilim” karşılığını verdi.

 

Seçimlerin ardından çeşitli koalisyon senaryolarının konuşulmaya başlandığı hatırlatılarak, kendisinin “MHP’den olumlu yaklaşımlar geldiği” yönündeki sözlerinin sorulması üzerineZeybekci, “Olumlu yaklaşımlar geldi şeklinde değil de… Söylemlere bakacak olursak, olumlu söylemler anlamında bunu değerlendirmek lazım. 7 Haziran akşamı, 8 Haziran söylemleri ve sonraki döneme bakacak olursak CHP’nin kendi içindeki tereddüt yaratan açıklamaları ve sonraki Başbakanlık ile ilgili genel başkanın önerileri, yorumları, teklifleri siyaseten ciddi karşılanmayacak, siyaseten biraz talihsiz diyebileceğimiz açıklamalar. Ama diğer taraftan, 7 Haziran akşamından sonra MHP’nin genel itibariyle daha pozitif açıklamalarını hep beraber görüyoruz. Bu benim yorumum değil, kamuoyunun yorumu….” diye konuştu.

 

Siyasetin bu döneminde, yapılan görüşmeler ve açıklamaların dikkate alınacağını kaydeden Zeybekci, “Partilerin de bir kamuoyu vardır, AK Parti’nin de bir kamuoyu vardır. AK Parti’de oluşan kamuoyunun da hükümet görüşmelerinde etkili olması kaçınılmazdır. Başbakanımızın veya görüşmeleri yürütecek yetkili olan ekibin fikirleri üzerinde etkili olacaktır. Ben o anlamda söyledim. Son günlerde yapılan açıklamalara bakacak olursak CHP’nin gerek kendi içindeki çelişkileri gerekse seçim kampanyası sırasındaki açıklamalarını, sonraki önemlerde konuyla ilgili ne derecede kampanyadaki o sözlerin arkasında veya değiller bilemiyorum ama…O dönemdeki açıklamaları da tabii ki ellerini zorlaştırıyor” diye konuştu.

 

Zeybekci, bir gazetecinin “MHP’nin, Bahçeli’nin de açıklamaları var ‘ver Bilal’i, al hükümeti’ demişti…” demesine, “Ben öyle bir şeyi hatırlamıyorum. İsim şeklinde bir açıklamayı hatırlamıyorum. Ama Cumhurbaşkanlığı ile ilgili MHP’nin açıklamalarını da… AK Parti olarak bizim görüşümüz Cumhurbaşkanımız Anayasal çerçevesi içindedir. Cumhurbaşkanımızın görev ve sorumlukları, yetkileri ile ilgili bizim tartışacağımız hiçbir şey yoktur” karşılığını verdi.

 

Bir gazetecinin, MHP’nin, 17-25 Aralık ile ilgili soruşturmaların başlamasına ilişkin görüşlerinin olduğunu söylemesi üzerine, Zeybekci, “TBMM ve hukukun verdiği kararlar bulunduğunu” hatırlattı. Zeybekci, gazetecilerin, “Çözüm Süreci ile ilgili şartları ve tavırları var” sorularına da “Bu konularla ilgili size detaylı bilgi verecek noktada değilim. Kendi şahsi görüşlerim var, bu da yanlış olur” dedi.

“O daha kolay görünüyor”

 

Zeybekci, “Piyasaların AK Parti-CHP büyük koalisyonu istediği ve bunu fiyatlandırdığı da söyleniyor. Piyasaların bakışını nasıl değerlendirirsiniz?” sorusu üzerine, ekonomik anlamda bakıldığında çok geniş katılımlı ve kapsamlı, bu anlamda AK Parti-CHP-MHP koalisyonunu piyasaların belki daha olumlu karşılayacağını, ne kadar geniş kapsamlı koalisyon olursa o kadar olumlu olabileceğini söyledi. “İlk baktığımız zaman genel itibariyle kamuoyunda böyle bir görüş oluşmuş olabilir” diyen Zeybekci, CHP’nin elini rahatlatması gerektiğini vurguladı.

 

“Ekonomik anlamdaki söylemlerinde piyasalarda oluşan tereddütleri giderici belki açıklamalar yaptıktan sonra…” ifadesini kullanan Zeybekci, CHP’nin seçim kampanyası sırasındaki söylemleri herkesin bildiğini, bunlara yeniden bakmak gerektiğini kaydetti.

 

“Asgari ücret mi?” sorusuna Zeybekci, “O gün tek başına konuşulan şeylerdi. Önümüzdeki süreçte bunlar konuşulacak. Gördüğüm kadarıyla şunu söyleyeyim; sıkılı yumruklar yavaş yavaş açıldı. Birbirine daha net ve pozitif açıklamalar yapılmaya başlandı. Koalisyon görüşmeleri sırasında hızlı şekilde yol alınacağı inancındayım. İnşallah olumlu sonuçlar da çıkacaktır” dedi.

 

Zeykeci, “AK Parti-MHP’yi en güçlü koalisyon olasılığı olarak mı görüyorsunuz?” sorusuna, “Ben şahsi olarak böyle bir şey söyleme noktasında değilim. Kamuoyuna baktığımız zaman, kamuoyu böyle görüyor. Son günlerdeki pozitif açıklamalara bakacak olursak, hangi taraf daha pozitif olarak yaklaşır ve ihtimaller nedir derseniz… Vatandaş Nihat Zeybekci olarak söylüyorum, o daha kolay görünüyor” karışlığını verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X