Kuru siyasiler yükseltiyor

Ekonomist Yazar Prof. Dr. Emre Alkin, döviz kurundaki yükselişin nedeninin seçim sonuçları değil, vatandaşın verdiği mesajı anlamayan siyasiler olduğunu söyledi.

Kuru siyasiler yükseltiyor

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Alkin, dün Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomilerini değerlendirdi. Amerikan Merkez Bankas’nın (Fed) artık kamu harcamalarını artırmak ya da faizi sıfırla sabitlemekle ülkede ekonomik büyüme yaratamayacağını anladığını belirten Alkin, ”Ne zaman ki Amerikan halkı çok düşük faize karşı duyarlılığını yitirecek ve yatırım iştahını artıracak o zaman faizleri artıracak. Benim düşüncem 2015 yılında bunun olacağı. Hatta bir kere bu hakkını kullanacak ve 2016 içerisinde kademeli olarak faizi yükseltecek” dedi.

DEMODE BÜYÜME MODELİ

Doların yükselişinin FED’le alakasının zayıf olduğuna işaret eden Alkin, Türkiye’de dolar TL’nin yükselişinin kırılgan 5’li arasından bir türlü çıkamamasıyla ilgili olduğunu vurguladı.  Prof. Dr. Alkin, ”Yeni bir hikaye de sunuluyor. İnşaat yap, köprü yap, havaalanı vesaire… Bu çok demode bir büyüme modeli. Biz büyüme modelinin değişmesi üzerine ısrar ediyoruz. Türkiye hala ‘ben kaliteli mal üretiyorum ama ucuz fiyata’ diyen bir ülke. Bu bir orta gelir zihniyeti. Bu kararsızlığı yatırımcı görüyor ve ‘ben kararsız olan bir insanın memleketinde yatırım yapmak istemiyorum’ diyor ve dolayısıyla alıyor dövizini ve gidiyor” diye konuştu.

DOLARDA 3 LİRA SINIRI

Doların 3 lirayı aşması halinde her seviyenin mümkün olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Alkin, 3 liraya kadar önemli bir psikolojik direnç olduğunu kaydetti. Alkin, şöyle devam etti: ”3 lirayı bir kere gördükten ve orada bir desteği sağladıktan sonra yukarıya doğru gider. Ne zaman gitmez? Ne zaman sakinleşir bu? 2 Kasım sabahı yepyeni bir hükümet ihtimali doğar, yeni hükümet de der ki ‘Anayasa değişikliği falan bizim birinci gündemimizde değil biz aslında iş ve aş konuşuyoruz’. O zaman biraz yatırımcıya da moral verir. Der ki artık Türkiye’de teknolojiyi, bilgiyi, katma değeri, inovasyonu konuşmaya başladı. O zaman tekrar parayı ülkeye sokar biz de rahatlarız. O zaman istikrar sağlanır.”

MESAJI ANLAMADILAR

Alkin, 8 haziran sabahı döviz kurlarının 2,82’yi gördüğünü sonra 2,59’a geri döndüğünü hatırlattı. Alkin, ”Hiçbir yatırımcı vatandaşın siyasi iradesi üzerinde olumlu veya olumsuz bir yorumda bulunmaz. Ona göre de pozisyon almaz. Vatandaşın dediği doğrudur haklıdır bakalım siyasiler vatandaşın mesajını aldı mı der. Niye döviz yükseldi, neredeyse 3,06’lara geldi? Nedeni belli. Yatırımcı siyasilerin vatandaşın gösterdiği iradeyi ve onun mesajını almadığını düşünüyor. Seçim sonuçları değildir döviz kurlarını yükselten, borsayı düşüren, bono ve tahvil faiz tahvilini yükselten. Seçim sonucunu anlamayan oradan çıkan sonucu anlamayan vatandaşın verdiği görevi anlamayan siyasiler sebebiyle oluyor bu” dedi.

2 KASIM SABAHI FARKLI OLMAZ

2 Kasım sabahı ekonomide herhangi bir değişiklik olmayacağının altını çizen Alkin, 8 Haziran sabahından farklı bir tablo beklemediğini söyledi. Alkin, ”Türk milleti mucize bir karar verdi fakat bu kararı kimse anlamadı. O yüzden 8 haziran sabahı nasıl anlaşılmadıysa 2 kasım sabahı da anlaşılacağını düşünmüyorum” diye konuştu. DOSABSİAD Başkanı Hasan Moral ise konuşmasında, 2015’in Türkiye ve dünya adına zor bir yıl olduğunu vurguladı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X