Kurultaya barikat

MHP’li muhaliflerin dün yapmayı planladığı kurultaya bariyer kuran polis izin vermedi. Muhaliflerin ortak bildirisinde “Son sözü genel başkan değil, kurultay söyler” denildi.

Kurultaya barikat

MHP’deki olağanüstü kurultay krizinde dün hareketli saatler yaşandı. Çok sayıda delege, sabah saatlerinden itibaren kurultayın yapılması planlanan Ankara Büyük Anadolu Oteli önünde bir araya geldi ve alanda 900’e yakın delegenin imzasının toplandığı belirtildi. Delegelerin salt çoğunluğu, yani 621 delegenin olması durumunda olağanüstü kongre yapılabiliyor. Delegelerden alınacak imza bu nedenle önem taşıyor.

POLİS ENGELİ

Mahkemenin tedbir kararı sonrası ise Ankara Valiliği kurultayın yapılmasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Valiliğin talimatı doğrultusunda polis, otele çıkan yolları barikatlarla kapattı. Geniş güvenlik önlemleri alınırken, TOMA’lar da çıkabilecek olaylara karşı hazır tutuldu. 

ÇAĞRI TÜRKEŞ’LE 4 ADAY BİR ARADA

Muhalifler, otele yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta kurulan polis barikatının önünde genel başkan adaylarının gelmesini bekledi. 4 genel başkan adayı; Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, Oğan’ın ofisinde toplanarak aynı araçla alana geldi. MHP Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş de aynı araçla alana geldi. Adaylar, delegeler ve partililerden oluşan kalabalığın arasından geçerek polis barikatı önüne ulaştı. 

MUHALİFLERDEN ORTAK BİLDİRİ

Ardından 4 adayın imzasıyla ortak bildiri yayımlandı. Bildiriyi partinin eski grup başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, okudu. Bildiri özetle şöyle: “MHP Genel Merkez yönetiminin talebiyle AK Parti hükümetinin yönetimi altındaki kolluk kuvvetleri, bizlerin kongre salonuna girmemizi ve kongremizi cebren engellemektedir. Hukuk siyasallaşmı, anayasa ve hukuk düzeni askıya alınmıştır. AK Parti iktidarı 22 Mayıs’ta yapacağı kongrede parti içi muhalefeti MHP sopasıyla terbiye etmeye çalışmaktadır. Bu yüzden AKP’nin Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı, kirli ellerini MHP’nin üzerinden çekmelidir. Son sözü genel başkanlar değil, kurultaylar söyler. Genel kurulumuzu şenlik ikliminde yapacağız ve iktidar yolunda emin ve kararlı adımlarla yürüyeceğiz.”

AYDIN: KURULTAYIMIZ HAZİRANDA

Adaylardan da önemli açıklamalar geldi. Noter çağırarak durumu tespit ettirdiklerini kaydeden Koray Aydın, “Mayıs ayında açıklanacağı söylenen Yargıtay kararını bekliyoruz, haziranda kurultayımızı yapacağız. Bir ülkücü olarak buradaki durumu görünce ağlamak istiyorum” diyerek, alınan güvenlik önlemlerini eleştirdi. 

OĞAN: 3. DÜNYA SAVAŞI MI ÇIKACAK?

Sinan Oğan da, “Biz MHP tüzüğünün bir maddesini değiştirmek istiyoruz sanki üçüncü dünya savaşı çıkacak. Demokratik hakkımızı engellemek istiyorlar. Suriye sınırında bile böyle güvenlik önlemi yok” diyerek, benzer eleştirilerde bulundu.Davet edilen icra müdürünün gelmeyeceğini bildirdiğini ve provokasyona izin vermemek için alandan ayrılacaklarını açıklayan Oğan, provokasyona izin vermemek için alandan ayrılacaklarını ifade etti.

 

YUMRUKLU KAVGA

Alanda zaman zaman gerginlikler de yaşandı. Yolların kapatılması nedeniyle partililer ve polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Görüş ayrılığı yaşayan partililer arasındaki tartışma da yumruklu kavgaya dönüştü. Miting alanına dönüşen caddeyi trafiğe kapatan muhalifler, attıkları sloganlarla da parti yönetimine tepki gösterdi. Sıkça “Bahçeli istifa”, “Yönetim istifa” ve “Alparslan Türkeş’in askerleriyiz” şeklinde sloganlar duyuldu. 

MHP: İBRETLE İZLİYORUZ

MHP’de muhalifler kurultay için toplanırken, yaşananlar genel merkezin de yakın takibine alındı. Genel Başkan Devlet Bahçeli ve genel başkan yardımcıları, sabah saatlerinde genel merkeze gitti. Yaklaşık 150-200 kişilik grup, parti yönetimine destek için bina önünde toplanırken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya ise katıldığı televizyon programına muhalifleri eleştirdi. Başta Meral Akşener olmak üzere diğer adaylara da tepki gösteren Karakaya, “Bunlar MHP’nin geleneklerinde olmayan davranışlar. İbretle izliyoruz” dedi.

MHP Genel Merkezi, olağanüstü kurultay çağrılarına 2018’de yapılacak olağan kurultayı işaret ederek yanıt vermişti.

“SABAHA KADAR BEKLEYECEKTİM AMA”

MHP genel başkan adaylarından Meral Akşener, alınan güvenlik tedbirleri nedeniyle valilik ve İçişleri Bakanlığı’nı eleştirdi. “Bugün burada bu tedbiri alanlar, resmi yazılarını bize göstermek zorundalar” diyen Akşener, elini polis barikatı üzerine koyarak şöyle devam etti: “Biz valiliğin imzaladığı talimatı görmek durumundayız. Aksi takdirde elimi barikattan kaldırmayacağım. Pazartesi günü Bekir Bozdağ, Ankara Valisi, emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Ne kongreymiş kardeşim. Bir iktidar yıkıldı, bir saatte Cumhurbaşkanı, Başbakan değiştirdi. 2 saatte AKP genel kurulu kararı alındı. Kendi adıma söylüyorum, bu elimi buradan çıkarsınlar da görelim.”

Akşener bekleyişine öğleden sonra yaptığı bir açıklama ile son verdi. “Sanmasın Bekir Bozdağ korktuk. Sanmasın AK Parti, sanmasın iktidar, sanmasın saray ülkücüler vazgeçti…” diyen Akşener, şöyle konuştu: 

“Bütün hukuksuzlukları tespit ettirdik. Sabaha kadar bekleyecektim ama arkadaşlar dediler ki saat 07.00’den beri herkes burada bekliyor. Yiyecek yok, su yok, en temel ihtiyaçlarını giderecek yer yok. Onun için şimdilik hepimiz evlerimize gidiyoruz. Buradan iktidarın kendini güçlü hissedenlerine sesleniyorum. Ne yaparsanız yapın ülkücü hareketi engelleyemeyeceksiniz.”

Meral Akşener’in konuşması sırasında atılan ‘Bahçeli istifa’ sloganlarını durdurması dikkat çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X