Kuruyemiş fiyatlarında düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nün açıkladığı ‘2015 Yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri’ne göre, geçen yıl üretim azlığı nedeniyle fiyatı yükselen ve tüketicilerin gramla almaya başladığı fındık rekoltesiyle sevindirdi.

Kuruyemiş fiyatlarında düşüş

Fındık üretimi, geçen yıla göre yüzde 56,8’lik artışla 646 bin tona çıktı. Antep fıstığı üretimi 2014’e göre yüzde 80’lik artışla 144 bin tona, badem yüzde 9,2’lik yükselmeyle 80 bin, ceviz ise yüzde 5,1’lik artışla 190 bin tona ulaştı. Kestane üretimi değişmeden 63 bin 750 tonda kaldı. Üretimlerdeki bu artış fiyatlarda ciddi oranlarda düşüşü sağlarken, tüketicilerin yüzü güldü. Geçen yıl kilogramı 100 liraya ulaşan fındık içi 40 liraya, Antep fıstığı 80 liralardan 38-50 liraya, badem 70’den 50 liraya ve ceviz 70 liralardan 45 liraya geriledi. Kaju fıstığı da bu düşüşten etkilenerek, kilogramı 50 yerine 40 liradan satılmaya başlandı.

TÜKETİCİ MEMNUN

Bursa Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs, geçen yıl üretimlerindeki azalma nedeniyle bazı ürünlerde fiyatların aşırı yükseldiğini söyledi. Özellikle fındıkta tüketicinin ulaşmasını zorlaştıran fiyatların oluştuğunu ifade eden Örs, bu yıl ise üretimin artmasıyla perakendede fiyatların geriye gittiğini belirtti. Düşük fiyatların kuruyemişçilerin işlerini canlandırdığını ve tüketicilerin daha fazla talep gösterdiğini kaydeden Örs, ‘Yüzde 60’a varan fiyat düşüşleri oldu. Tüketiciler oldukça memnun. Bizler de işlerimizin canlılığından memnunuz’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X