Kuzey Irak’ta başkanlık krizi devam ediyor

Erbil’deki liderlik çekişmesinin, Kürt bölgesinin çok kritik iki ayrı gerilimle aynı anda karşılaştığı bir dönemde yaşandığına dikkat çekiliyor.

Kuzey Irak’ta başkanlık krizi devam ediyor

Mesud Barzani’nin başkanlıktaki görev süresinin Perşembe günü dolmasıyla Kuzey Irak yönetimi bir krizle karşı karşıya kaldı.

Gerilimlerden birincisi Kuzey Irak’ın aralarında Musul’un da bulunduğu bazı bölgeleri IŞİD’in kontrolüne geçmiş olması.

İkincisiyse, Türk savaş uçaklarının Kürt bölgesinde PKK’nın kontrolündeki bölgelere düzenlediği hava saldırıları.

Soruna çözüm bulmak amacıyla planlanan parlamento oturumu KDP’li (Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi) üyelerin katılmaması nedeniyle yapılamadı.

Bölgesel parlamentodaki önde gelen gruplardan Gorran’ın (Değişim Bloku) üyesi Barzo Majid, ‘Kürt bölgesinin şimdi bir yasal boşlukla karşı karşıya olduğunu’ ve bu nedenle soruna çözüm bulmaları gerektiğini söyledi.

Majid, siyasi partilerin bir çözümde anlaşamamaları durumunda parlamento başkanının bölgesel yönetim başkanlığını üstlenerek bölgeyi iki ay içinde seçime götürmesi gerektiğini savundu. KDP ise, bu plana karşı. 

KDP, iki dönem 10 yıl başkanlık görevini yürüten, bu görevi de 2013’te iki yıllığına uzatılan Barzani’nin görev süresinin ikinci kez uzatılmasını istiyor.

Yasalara göre, Barzani iki dönemden fazla başkan olarak görev yapamıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X