‘Kuzey Kore’nin hidrojen bombası patlatmamış olabilir’

Kuzey Kore’nin bugün açıkladığı denemesinin, iddia ettiği gibi hidrojen bombası olmayabileceği bildirildi.

‘Kuzey Kore’nin hidrojen bombası patlatmamış olabilir’

Güney Kore parlamentosu istihbarat komitesinde görevli milletvekili Lee Cheol Woo, Ulusal İstihbarat Servisi’nin, yarattığı sismik dalga dikkate alındığında Pyongyang yönetiminin denemesinin hidrojen bombası olmayabileceği, patlamanın etkisinin, hidrojen bombasının infilakında beklenenden daha düşük olduğu bilgisini verdiğini söyledi.

Merkezi ABD’de bulunan siyasi strateji ve düşünce kuruluşu Rand Corporation uzmanlarından Bruce Bennett de BBC’ye yaptığı açıklamada, “hidrojen bombası patladığında açığa çıkan enerjinin, Pyongyang yönetiminin açıkladığının on katı üstünde olması gerektiğini” bildirdi.

Bennett, “Ya Kim Jong-un, daha etkili bir füzyon bombası kullandıkları halde hidrojen bombası denemesi yaptıkları yalanını söylüyor ya da denemede hidrojen bölümü veya füzyon bölümü gerçekten iyi çalışmadı” ifadesini kullandı.

Pyongyang yönetimi, yerel saatle 10.00’da başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığını açıklamış, bu açıklamadan önce denemenin yapıldığı ileri sürülen Punggye-ri bölgesinde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.

Kuzey Kore, en son 2013’te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.

Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un, geçen ay “ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu” iddiasında bulunmuştu.

Güney Kore de Pyongyang yönetiminin hidrojen bombası olarak da bilinen termonükleer bomba geliştirmiş olabileceği konusunda uluslararası toplumu uyarmıştı.

Termonükleer bomba, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü etkiye yol açıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X