Kuzey Kore’ye karşı ittifak

Kuzey Kore’nin bir ay içinde ikinci kez kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirmesinin yankıları sürüyor.

Kuzey Kore’ye karşı ittifak

Son olarak Kuzey Kore ile gelişmeler nedeniyle bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Pyongyang yönetimine karşı gerekli adımların atılması konusunda anlaştı. 

Yaklaşık 50 dakika süren görüşmeye dair Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, iki lider, Kuzey Kore’nin; ABD, Japonya, Güney Kore ve diğer ülkeler için ‘ciddi ve giderek artan boyutta bir direkt tehdit hâlini aldığı’ hususunda fikir birliğine vardı. 

Açıklamada, Trump ve Abe’nin Kuzey Kore üzerindeki hem ekonomik hem de diplomatik baskıyı artırmaya ve diğer ülkeleri de bu doğrultuda teşvik etmeye karar verdiği ifade edildi. 

Görüşmede Trump ayrıca, ABD’nin Japonya ve Güney Kore’yi herhangi bir saldırıdan korumak için ‘tüm olanaklarını kullanacağına’ dair verdiği sözü yineledi.

Öte yenden ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, artık bir sonuca varmayacağı gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırmayacaklarını açıkladı. ‘Artık konuşmanın zamanı geçti’ diyen Haley, yazılı açıklamasında, ‘Kuzey Kore üzerindeki uluslararası baskıyı önemli ölçüde artırmayan bir Güvenlik Konseyi kararının hiçbir kıymeti yoktur”ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X