Kuzey Kore’ye yeni yaptırım

ABD, balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanması için karar tasarısı hazırladı. Ülkenin yaklaşık 3 milyar dolar olan toplam ihracat gelirlerinin 1 milyar dolara kadar düşürülmesi hedefleniyor.

Kuzey Kore’ye yeni yaptırım

ABD, balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanması için karar tasarısı hazırlayarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) üyelere dağıttı.

Kuzey Kore’nin özellikle maden ihracatının engellenmesi için yeni yaptırım paketi hazırlayan ABD, tasarıyı BMGK üyesi diğer 14 ülkeyle paylaştı. Yeni tasarıda Kuzey Kore’nin en önemli gelir kaynaklarından kömür, demir ve kurşun ile deniz ürünleri ihracatına yasak konulması ve ülkenin yaklaşık 3 milyar dolar olan toplam ihracat gelirlerinin 1 milyar dolara kadar düşürülmesi hedefleniyor. Tasarıda ayrıca BM üyesi ülkelerin Kuzey Kore vatandaşlarına yeni çalışma izni vermeleri de yasaklanıyor.

RUSYA VE ÇİN DESTEĞİ

Yeni yaptırımların hayata geçirilebilmesi için konseyin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın veto hakkını kullanmaması ve 15 üyeden en az 9’unun tasarı lehinde oy vermesi gerekiyor. Daimi üyelerden İngiltere ve Fransa tasarıya destek vereceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce yaptığı açıklamada, Çin’i eleştirerek, bu ülkenin Kuzey Kore’nin engellenmesi için yeterli çabayı harcamadığını savunmuştu.

ASEAN ÜLKELERİNDEN UYARI

Bu arada Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenen Güney Doğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvesinde üye ülke dışişleri bakanları, Kuzey Kore’yi kıtalar arası balistik füze denemeleri dolayısıyla uyaran ortak bildiri yayınladı. Bildiride, Pyongyang yönetiminin geçen ay yaptığı iki kıtalar arası balistik füze denemesi sonrası Kore Yarımadası’ndaki artan gerilimden endişe duyulduğu belirtilerek, gerilimin bölgede ve dünyada barış ve istikrarı tehdit ettiği kaydedildi. 

Kuzey Kore’ye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılan bildiride, ASEAN ülkelerinin Kore Yarımadası’nda barışın tesisi için yapıcı rol oynamaya devam edeceği ifade edildi. Öte yandan dışişleri bakanlarının, Kuzey Kore’nin 27 üyeli ASEAN Bölgesel Güvenlik Forumu’ndan çıkarılmasına yönelik öneri konusunda uzlaşmaya varamadığı bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X