KYB-KDP ittifakı sona erdi

Eski Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin genel sekreterliğini yaptığı KYB, IKBY Başkanı Barzani liderliğindeki KDP ile 2007 yılında yapılan stratejik ittifakın sona erdiğini duyurdu.

KYB-KDP ittifakı sona erdi

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin genel sekreterliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile 2007 yılında yapılan stratejik ittifakın sona erdiğini açıkladı.

KYB tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Artık KDP ve KYB arasındaki stratejik ittifak sona erdi. Her iki siyasi partinin de tekrar ortak hareket etmesi için yeniden bir araya gelmesi gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

IKBY’de siyasi ve ekonomik krizin meydana gelmesiyle bölgedeki son gelişmeler nedeniyle böyle bir karar alındığı belirtilen açıklamada, “KDP ile yapılan görüşmeler sırasında birkaç öneri gündeme getirildi. Kürdistan’daki siyasi ve ekonomik krizin çözülmesi, terör örgütü DAEŞ ile mücadelede daha etkin olunması için hükümetin ve iktidarın yeniden paylaşılması gerekiyor” denildi. 

Açıklamada iki taraf arasındaki çözüme ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“Demokratik ve medeni bir şekilde yapılan seçimlerin sonucunda, en çok oy oranına sahip partiye başkanlığı, ikinci partiye başbakanlık ve üçüncü partiye ise parlamento başkanlığı verilmesini öneriyoruz. Bunun yanında seçimlerde dördüncü olan partinin ise parlamento başkanı yardımcılığıyla birkaç bakanlığı alması gerekiyor. Bölgedeki etnik ve dini azınlıklara haksızlık yapılmaması ve siyasi süreçte rol almaları için durumların yeniden gözden geçirilmesi lazım.”

KYB ve KDP, hükümetin ve diğer idari birimlerin müşterek bir şekilde yürütülmesi için 2007 yılında stratejik anlaşmaya imza atmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X