Lavrov umutlu

İsviçre’nin Lozan kentinde Beau-Rivage Palace Oteli’nde düzenlenen Suriye toplantısının ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tarafların yakın gelecekte temasları sürdürme üzerinde mutabık kaldıklarını belirtti.

Lavrov umutlu

Lavrov, bu temasların yüz yüze görüşme ya da telefonla mı yapılacağı konusunda ise bilgi vermedi. Rus bakan, görüşme formatı gereği toplantıya Rusya ve ABD’nin yanı sıra çok sayıda devletin (Türkiye, Ürdün, Mısır, Katar, İran, Irak ve Suudi Arabistan) katılmasının da durumu etkileyebileceğini belirtti. Toplantıda çeşitli ‘ilginç fikirler’ gündeme geldiğini söyleyen Lavrov, tarafların Suriye’de bir an önce siyasi geçiş süreci başlatılması taraftarı olduğunu aktardı. 

Lavrov toplantı öncesinde verdiği demeçlerde yeni bir teklif hazırlanmadığını aktarmıştı. 

ULUSLARARASI KONVOY

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Lozan’da yapılan Suriye toplantısında  Türkiye’nin Halep’e insani yardım ulaştırılması için vakit kaybetmeden uluslararası bir konvoyun oluşturulmasını teklif ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, 

‘Uluslararası bir konvoy oluşturulsun, yani farklı ülkelerin bayraklarıyla ve TIR’larıyla insani yardımlar ulaştıralım. Hem bu sembolik olur, hem de konvoya müdahale olmaz’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, insani yardımların ulaştırılabilmesi için çatışmaların durdurulması gerektiğini söylediğini belirten Çavuşoğlu, Halep’ten El Nusra teröristlerinin bir an önce temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Kesin çözüm için siyasi müzakerelerin başlaması gerektiğini de vurgulayan Çavuşoğlu, ‘Uygulaması zor da olsa bugün herkes, her şartta siyasi müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiği konusunda hemfikirdi. Her şartta rejimin ve muhalefetin müzakerecilerin masaya oturup, Suriye’nin geleceği ile ilgili fikirlerini paylaşması gerekiyor’dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X