Lise öğrencilerinden büyük başarı

Bursa’da meslek lisesi öğrencisi Sertan Helvacı’nın arkadaşının tasarım konusunda verdiği destekle geliştirdiği güvenlik yazılımı, kişisel bilgisayarlardaki özel dosyaları “korsanlara” karşı koruyor.

Lise öğrencilerinden büyük başarı

Nur Hayati Kurtcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6’ncı sınıftan beri ilgi duyduğu bilişim alanında kendini geliştirmek için çalışma yürüttüğünü belirtti.

 

Bir süre internet sitesi tasarımcılığıyla uğraştığını belirten Helvacı, “Bazı tasarımlarım internet korsanları tarafından çalınınca hem bilgisayar hem de sunucu ortamında dosyaların çalınmasına karşı çözüm ararken arkadaşım Okan Şeker’in tasarım alanında verdiği destekle bilgisayar üzerindeki özel dosyaları gizleyip kilitlemeye yarayan, farklı bir uygulamaymış gibi davranmasını sağlayan bir program yaptık” dedi.

 

Yazılımın, internet sunucularında da aynı güvenliği sağladığını dile getiren Helvacı, sistemin çalışma prensibine ilişkin şu bilgileri aktardı:

 

“Geliştirdiğimiz ‘safezone’ (güvenli bölge) programında Windows’un ‘bilgisayarım’ dosyasında kullandığı uygulama programının ara birimlerini özel dosyalara işliyoruz. Böylece özel dosya, ‘bilgisayarım’ gibi davranmaya başlıyor. Tıklandığında ‘bilgisayarım’ açılıyor. Tercihe göre de ‘geri dönüşüm kutusu’ gibi davranmaya başlıyor. Bu şekilde gizleme yöntemi var. Boyut hiç önemli değil, 10 terabaytlık bir dosya olsa bile bir saniye gibi kısa bir sürede gizleyip kilitleyebiliyoruz. Böylece önemli dosyaların internet üzerinden çalınmasını engelliyoruz.”

 

Helvacı, geliştirdikleri programın kendisine ait “www.magicvoltage.com” adresindeki internet sitesi üzerinden ücretsiz indirilebileceğini kaydetti.

 

Programın geliştirilmesine destek sağlayan Helvacı’nın sınıf arkadaşı Okan Şeker de proje ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezinin düzenlediği Bilim Şenliği Proje Yarışmasında meslek lisesi dalında birinci olduklarını ve para ödülü kazandıklarını anlattı.

 

Helvacı ve Şeker’in bilişim teknolojileri öğretmeni Müjdehan Örs Filiz ise öğrencilerini bu projede sadece yönlendirdiğini ifade ederek “Yaptıkları şeyler çok güzeldi. Bu proje onları belirli yerlere getirebilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X