LNG kapasitesinde yüzde 30 artış hedefleniyor

BOTAŞ’ın Marmara Ereğlisi Terminali’nde 4. tank yatırımıyla Türkiye’nin LNG kapasitesi orta vadede yüzde 30 büyüyecek.

LNG kapasitesinde yüzde 30 artış hedefleniyor

Türkiye’nin Marmara Ereğlisi ve Aliağa sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinde 34,5 milyon metreküp olan günlük sürdürülebilir gaz gönderim kapasitesinde, 2019 sonunda Marmara Ereğlisi terminalinde yapılacak ek yatırımla yüzde 30 artış hedefleniyor.

 

AA muhabirinin derlediği verilere göre, Türkiye’nin doğalgaz ve LNG depolama terminallerinde yatırımlar ve kapasite artışları devam ediyor. 

 

Türkiye Petrollerine (TP) ait Kuzey Marmara ve Değirmenköy’deki doğalgaz depolama tesislerinin çalışma gazı kapasitesi 2,7 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor. Buranın toplam maksimum geri üretim debisi ise günlük 20 milyon metreküp.

 

Tesisin bu ay tamamlanacak olan ikinci fazıyla birlikte, toplam kapasite 2,850 milyar metreküpe çıkarken, toplam maksimum geri üretim debisi de 25 milyon metreküpe yükselecek. 

 

Depolama tesisinin üçüncü fazı da tamamlandığında toplam kapasite 4,3 milyar metreküp olacak. 2020 yılında tamamlanması planlanan üçüncü faz ile beraber tesisin toplam maksimum geri üretim debisi 75 milyon metreküpe çıkacak. 

 

Yüzde 30 kapasite artışı gerçekleşecek 

 

EgeGaz Aliağa LNG Terminali’nde ise 140 bin metreküp LNG tankı ve 220 bin metreküp Qflex gemilerinin yanaşmasına imkan veren mevcut iskelesinin genişletilmesi söz konusu olabilecek, Qmax seviyesine yükseltilebilecek. 

 

Ayrıca, terminalin halen gazlaştırma ve sevk kapasitesi yıllık 6 milyar metreküp olurken, günlük sevkiyat kapasitesi 16,5 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. 

 

Böylelce, Türkiye’nin Marmara Ereğlisi ve Aliağa terminallerindeki günlük sürdürülebilir gaz gönderim kapasitesi şu anda 34,5 milyon metreküp iken, Marmara Ereğlisi’nde dördüncü tank yatırımı tamamlandığında günlük gaz gönderim kapasitesi 43,5 milyon metreküpe yükselerek orta vadede yüzde 30 büyüme sağlanacak. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X