Lodos çiftçiyi de vurdu

Bursa’da geçtiğimiz günlerde etkili olan ve hayatı felç eden şiddetli lodos, çiftçiyi de olumsuz etkiledi. Bahçe ve seraları ciddi zarar gören çiftçiler yetkililerden destek bekliyor.

Lodos çiftçiyi de vurdu

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli lodosun meyve ağaçlarını yerinden söktüğünü ve büyük hasar yarattığını söyledi.

Fırtına, bugüne kadar Bursa’da böyle bir afet yaşanmadığını belirterek, yaşanan lodos felaketinin çiftçiye ciddi zarar verdiğini kaydetti. Fırtına, ”Hasarın boyutu çok büyük. Tüm köylerde ciddi zarar var. Lodos tarlasında hasar olmayan çiftçi bırakmadı. Meyve ağaçları kökünden yıkıldı. Bahçeler tamamen yıkılıp çökmüş durumda. Hasar tespit çalışmalarına devam ediyoruz. Düne kadar ahır ve seraların tespitini bitirdik. Dün de bahçelerdeki hasarı tespit için ilçe tarım müdürümüzle tarlaları gezmeye başladık” dedi.

Başkandan destek istiyoruz

Çiftçinin hasarının nasıl karşılanacağının henüz belirlenmediğini ifade eden Fırtına, sigortadan yararlanan çiftçi bulunmadığını vurguladı. Yaşanan lodosun tam bir felaket olduğunun altını çizen Fevzi Fırtına, ”Kestel’in Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesi olması farz. Hasar tespitleri bitince başvuruda bulunacağız. Büyükşehir devreye girmezse çiftçi çok zarar görür. Sayın Recep Altepe’nin desteğini istiyoruz. Onun desteğiyle Kırsal Kalkındırma Daire Başkanlığı’nın devreye girmesi gerek” diye konuştu.

Borçlar ertelenebilir

Kestel İlçe Tarım Müdürü Selahattin Erkuş da, ilçede zaten kardan dolayı tarım sıkıntısı yaşandığını hatırlatarak, lodosun zararı büyüttüğünü belirtti. 

Hasar boyutunun gelecek hafta çalışmalar bitince belli olacağını dile getiren Erkuş, ”Zararın 2090 kapsamına girip girmeyeceği o zaman belli olacak. Tespitleri yaptıkça afet formlarını revize ediyoruz. Biz bunları İl Tarım Müdürlüğü’ne göndereceğiz. Oradan da Bakanlığa gidecek. Belki borç erteleme olabilir ama tabi net birşey yok” dedi.

Seralar zarar gördü

Gürsu Ziraat Odası Başkanvekili Galip Bezgin ise, Gürsu’da sera zararının çok olduğunu ifade etti. Çoğu seranın koptuğuna dikkat çeken Bezgin, ”Ağırlıklı olarak İğdir ve Karahıdır bölgelerinde zarar oldu. Ağaçlarda kopma kırılma yaşanmadı. Seraların yüzde 70’inde ciddi hasar oluştu. Diğerlerinde boyut biraz daha düşük. Onun dışında ahır ve örtülerde zararlar mevcut” diye konuştu.

En az etki Karacabey’de

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca da, Bursa’da yaşanan lodos felaketinde ilçeler arasında en az etkiyi Karacabey’in aldığının altını çizdi. Lodostan hiç etkilenmediklerini dile getiren Karaca, ”Bizim ilçemizde daha çok yağışların etkisi olmuştu. Lodos zararlarını ucuz atlattık. Diğer ilçelerin yaşadığı sorunları biz yaşamadık” dedi.

Lodos dalları kırdı

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar ise, lodostan önce kar ve soğuğun tarlalarda etkili olduğunu vurguladı. Kar nedeniyle zeytin ağaçlarında büyük zarar yaşandığına işaret eden Akçalar, donmalar olduğunu kaydetti. Akçalar, ”Lodos büyük bir etki yaratmadı. Dallarda kırılma yaşandı. Tarlalarda lodos çok etkili olmadı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X